POČINjE PROBNI POPIS POLjOPRIVREDE :: Semberija INFO ::

 

POČINjE PROBNI POPIS POLjOPRIVREDE


Foto: Ilustracija
SARAJEVO - Agencija za statistiku BiH započeće sutra probni popis poljoprivrede kojim će biti obuhvaćeno 15.887 gazdinstava na prostoru cijele BiH.
 
Pilot popisom biće obuhvaćeno 6.413 gazdinstava u Republici Srpskoj, 8.706 u Federaciji BiH /FBiH/ i 768 u Brčko distriktu.
 
Svrha probnog popisa poljoprivrede je da statističke institucije provjere organizaciju, metodologiju, tehnička rješenja elektronskog upitnika, aplikaciju za kontrolu materijala, vrijeme potrebno za instruktažu i popisivanje gazdinstava, s ciljem da se puni popis poljoprivrede sprovede što kvalitetnije i efikasnije, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.
 
Popis gazdinstava na terenu sprovodiće akreditovani i obučeni popisivači i kontrolori metodom intervjua tako što će podatke direktno unositi u elektronski upitnik na lap-topu.
 
Tokom pilot popisa, koji će trajati do 31. oktobra, prikupljaju se podaci o lokacijama poljoprivrednih gazdinstava, o korištenom poljoprivrednom zemljištu za sve usjeve, brojnom stanju stoke po vrstama i kategorijama, ruralni indikatori, podaci o radnoj snazi, ekološkoj poljoprivredi, navodnjavanju, agro-okolišnim indikatorima, te metodama poljoprivredne proizvodnje.
 
Puni popis poljoprivrede, čija realizacija je planirana za kraj naredne godine, izuzetno je važno statističko istraživanje za BiH.
 
U saopštenju se navodi da će tim popisom, prvi put nakon više od 60 godina, biti obezbijeđeni kvalitetni podaci za analize stanja i potencijala, kao i za strateško planiranje razvoja sektora poljoprivrede i ruralnog razvoja na svim nivoima organizovanja.
 
Sprovođenjem punog popisa poljoprivrede u skladu sa međunarodnim statističkim standardima, BiH će ispuniti jednu od prioritetnih obaveza iz okvira Procesa stabilizacije i pridruživanja i na taj način olakšati svoj put ka EU, navodi se u saopštenju.

(Nezavisne)