ELEKTRONSKA RAZMJENA PODATAKA :: Semberija INFO ::

 

ELEKTRONSKA RAZMJENA PODATAKA


Unapređenjem postojeće saradnje između Fonda PIO Republike Srpske i Republičkog fonda PIO Srbije i stavljanjem u funkciju elektronske razmjene podataka o činjenici nastupa  smrti korisnika prava na penziju, dostavljanje potvrde o životu do kraja tekuće godine za korisnike Fonda PIO Republike Srpske sa prebivalištem na području Srbije više nije uslov za nastavak redovne isplate penzija u narednoj godini.
 
Obavještavamo 20.520 korisnika Fonda PIO Republike Srpske sa prebivalištem u Srbiji  da više nisu u obavezi, kao što je to bilo do sada, da na kraju kalendarske godine dostavljaju potvrdu o životu. 
 
Na ovaj način korisnicima Fonda PIO Republike Srpske sa prebivalištem u Srbiji olakšava se obezbeđenje dokumentacije tako što se potvrda o životu, kao dokument kojim se obezbeđuje nastavak isplate penzije u narednoj godini, potpuno ukida. 
 
Time prestaje i dosadašnja praksa odlaska korisnika do jednog od pet nadležnih organa za ovjeru potvrde o životu, što pojednostavljuje i olakšava obavezu korisnika po pitanju dokazivanja njihovog statusa.
 
Fond PIO Republike Srpske je mogućnost elektronske razmjene podataka o činjenici smrti korisnika zaokružio sa svim nosiocima osiguranja država nastalih na području bivše SFRJ osim sa Fondom PIO Makedonije, gdje  živi oko 180 korisnika. 
 
Elektronskom razmjenom podataka o činjenici nastupa smrti, praktično se smanjuje mogućnost preplate penzije u slučajevima kada  se činjenica smrti  korisnika prava, u skladu sa zakonom, Fondu ne prijavljuje blagovremeno, odnosno u roku od 30 dana.