NESVAKIDAŠNjI ISPRAĆAJ: SAHRANILI KROKODILA KOJI JE ČUVAO HRAM 80 GODINA :: Semberija INFO ::

 

NESVAKIDAŠNjI ISPRAĆAJ: SAHRANILI KROKODILA KOJI JE ČUVAO HRAM 80 GODINA


Stotine ljudi prisustvovale su sahrani krokodila, za kojeg se vjeruje da je bio božanski i koji je decenijama živio na vegetarijanskoj ishrani u hinduističkom hramu u Indiji.

Krokodil po imenu Babija čuvao je hram Sri Ananthapadmanabha Svami u Kreali, gledajući posjetioce iz jezera skoro 80 godina.

Reptil kojeg su svi voljeli pronađen je kako beživotno pluta u jezeru, nakon što je navodno nekoliko dana bio bez hrane.

Hram u Kasaragodu, posvećen hinduističkom bogu Višnuu, star je 3.000 godina i vijekovima ga je štitio usamljeni "božanski" krokodil, rekli su iz hrama za medije, prenio je Telegraf.

"Posljednjeg božanskog krokodila ubila je britanska vojska oko 1940. godine i nakon toga se Babija pojavila u jezeru. Ne možemo reći odakle je došao, ali jezero je povezano sa pećinama ispod", rekli su iz hrama.

Babiju su smatrali svetom jer navodno nikada nije napala drugu životinju ili bilo kog čovjeka niti djecu koju su dovodili na ivicu jezera da dodirnu gmizavca kako bi stekli njegov blagoslov.

Mnogi su vjerovali da je krokodil preživio na "prasadamu", svetim porcijama pirinča i jagera koje su blagoslovili i posvetili hramski sveštenici, ali u hramu kažu da ne mogu to sa sigurnošću da tvrde, jer u jezeru ima ribe.

Tijelo krokodila ukrasili su cvijećem i blagoslovili prije nego što su ga prenijeli kroz gomilu ožalošćenih na krevetu od kokosovog lista postavljenom na nosiljku, nakon čega je krokodil sahranjen na imanju hrama.

(Telegraf)