PATRIJARH PORFIRIJE, CVIJANOVIĆ I DODIK POSJETILI PORODICU VRANjANIN U PETRINjI :: Semberija INFO ::

 

PATRIJARH PORFIRIJE, CVIJANOVIĆ I DODIK POSJETILI PORODICU VRANjANIN U PETRINjI


Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik posjetili su danas porodicu Vranjanin u Luščanima kod Petrinje čija kuća je nakon zemljotresa obnovljena donacijom Vlade Republike Srpske.
 
Cvijanović i Dodik razgovarali su sa članovima porodice Vranjanin koji su porodični dom izgubili u razornom zemljotresu krajem 2020. godine.
 
Njima je Republika Srpska, nakon razornog zemljotresa, obezbijedila krov nad glavom.
 
Milan Vranjanin kaže da je u samo par sekundi ostao bez kuće.
 
Posljednje dvije godine živio je u kontejneru i takav život, kaže, nije bio lak.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Republika Srpska izgradnjom kuće za porodicu Vranjanin u Luščanima kod Petrinje, čija je kuća srušena u zemljotresu krajem 2020. godine, pokazala solidarnosti i želju da pomogne svojim ljudima u nevolji, gdje god da se nalaze.
 
Cvijanović je tokom posjete ovom naselju navela da je to prva od 10 kuća koje će biti izgrađene, a za koje je Srpska obezbijedila 1,5 miliona KM, te da će ostale biti završene polovinom novembra.


 Ona je izrazila zadovoljstvo jer Republika Srpska ima kapacitet da može da izađe u susret potrebama ljudi koji su u nevolji.

Dodik je novinarima u Petrinji, gdje je posjetio porodicu Vranjanin, rekao da je ostalo da se riješi još puno problema da bi se sanirale posljedice zemljotresa.

- Htjeli smo da na praktičan način pomognemo ljudima i u tome smo uspjeli. Ovo je dan za radost kako za domaćina, tako i za sve nas koji smo u ovom učestvovali -  naveo je Dodik.
 
 On je istakao da ljudima iz ovog kraja treba omogućiti da imaju od čega da žive, te da im se obnove poljoprivredni objekti.

- Dolazeći ovdje, vidio sam da je ovo tužan kraj, mnogo je razrušenih objekata iz različitih razloga i ovom kraju treba mnogo veća pomoć sa svih strana nego što je ona do sada bila - dodao je Dodik.

Njegova svetost partijarh srpski Porfirije izjavio je danas da je do sada dosta urađeno na obnovi objekata srpskog stanovništva koje živi na području Petrinje, poručivši da treba ići i korak dalje i obezbjediti uslove za privređivanje.

Patrijarh Porfirije naveo je da je na ovom području potrebno još mnogo toga da se uradi.

Srpski patrijarh je unaprijed zahvalio svima koji će se potruditi da se ode još korak dalje, te onima koji su doprinijeli da se izgrade kuće u Lušćanima i Majskim Poljanama.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac istakao je da je uz obnovu kuća potrebno pružiti pomoć u podizanju privrednih objekata neophodnih za život.

On je izrazio zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske, predsjednici Srpske Željki Cvijanović, premijeru Radovanu Viškoviću, te srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, kao i svima koji su bili prvi u pomoći, ali i kasnije u trajnom zbrinjavanju.

Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća Milorad Pupovac danas je uručio zahvalnice srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i Vladi Srpske za pomoć u obnovi razrušenih objekata na Baniji u razornom zemljotresu krajem 2020. godine.

Zahvalnice su uručene i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju i izvođaču radova.

Vlada Republike Srpske je poslije razornog zemljotres koji je pogodio Baniju krajem 2020. godine donijela odluku da će finansirati izgradnju deset montažnih kuća za pripadnike srpske zajednice.

Tada je odlučeno da će Vlada Srpske dodatno pomoći obnovi privrede i infrastrukture
Kuća porodice Vranjanin je prva koja je obnovljena iz sredstava Republike Srpske.

(RTRS)