Sukob u Ukrajini: Nova faza rata u Ukrajini - dan poslije početka mobilizacije u Rusiji :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Nova faza rata u Ukrajini - dan poslije početka mobilizacije u Rusiji


MOSKVA/KIJEV - Dvjesta jedanesti dan rata u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je potpisao ukaz o djelimičnoj mobilizaciji. Biće pozvano 300.000 rezervista. Zapadni lideri osuđuju Putinov potez.

8:32 - Pjongjang: Nismo i nećemo izvoziti oružje u Rusiju

Sjeverna Koreja saopštila je da nikada nije snabdjevala Rusiju oružjem i municijom i da nema takve planove, upozorivši SAD da "zatvore usta" i prestanu da šire glasine s ciljem da "naruše imidž" te zemlje.

"Nedavno su SAD i ostale neprijateljske zemlje govorile o kršenju rezolucije Savjeta bezbjednosti UN i širile glasine o poslovima sa oružjem između Demokratske Narodne Republike Koreje i Rusije. Nikada nismo izvozili oružje i municiju u Rusiju i ne planiramo da ih izvozimo", naveo je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane u saopštenju koje je prenijela državna agencija KCNA.

8:10 - Članice G7 nastavljaju da pružaju podršku Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) najrazvijenih ekonomija potvrdili su na sastanku u Njujorku, spremnost da nastave saradnju u pružanju podrške Ukrajini, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

"Ponovo smo potvrdili da zemlje G7 rade zajedno na podršci Ukrajini i odgovoru na krize hrane i energenata", rekao je Hajaši novinarima na konferenciji za novinare u Njujorku.

Izjava podrške uslijedila je nakon najave Vladimira Putina da će Rusija sprovesti svoju prvu ratnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata.

7.30 - Rogov: Ukrajinske trupe moraju odmah da napuste ostatak Zaporoške oblasti

Ukrajinske trupe moraju odmah da napuste ostatak Zaporoške oblasti, inače će se posle referenduma smatrati okupatorima, izjavio je Sputnjiku Vladimir Rogov, član glavnog savjeta regionalne administracije.

„Oružane snage Ukrajine moraju odmah da napuste ostatak Zaporoške oblasti. U suprotnom, nakon referenduma i izlaska regiona iz Ukrajine, proglašenjem nezavisnosti i ulaskom u Rusku Federaciju, ukrajinske trupe će se doživljavati kao okupatori, a svako njihovo djelovanje kao agresiju na Rusiju“, rekao je Rogov.

Danas ruska vojska kontroliše oko 73 odsto teritorije Zaporoške oblasti, preostalih 27 odsto, uključujući i regionalni centar Zaporožje, ostaje pod vlašću kijevskog režima.

​​​​​7.00 - Zelenski: Pet tačaka ukrajinske mirovne formule

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u video obraćanju Generalnoj skupštini UN da Ukrajina ima pet uslova za uspostavljanje mira sa Rusijom i da o njima "nema pregovora".

Pet tačka "ukrajinske mirovne formule", kako ju je nazvao, obuhvataju kažnjavanje Rusije za agresiju, ponovno uspostavljanje bezbjednosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine, kao i davanje bezbednosnih garancija.

Mirovna formula obuhvata i "rješenost Ukrajine da se bori i rješenost partnera da joj pomognu i rješenost svijeta da se ujedini protiv onoga ko vrši agresiju".

Zelenski je zatražio da se se Rusiji oduzme pravo veta u Savjetu bezbednosti, kao i da se se osnuje poseban tribunal kako bi se Rusiji, kao agresoru, sudilo za napad na Ukrajinu.


Agencije / Glas Srpske