Dvjesta dana sukoba u Ukrajini: Zaporožje ponovo na elektro-mreži, reaktor isključen :: Semberija INFO ::

 

Dvjesta dana sukoba u Ukrajini: Zaporožje ponovo na elektro-mreži, reaktor isključen


MOSKVA/KIJEV - Dvjesta dana sukoba u Ukrajini. Zelenski tvrdi da je od početka kontraofanzive ukrajinske vojske oslobođeno 2.000 kvadratnih kilometara. Ruske snage pregrupisane iz Balaklije i Izjuma u Donjeck. Balaklija potpuno pod kontrolom ukrajinskih snaga, tvrdi Kijev. Sve oči uprte u nuklearku u Zaporožju.

14:31- Zaporožje ponovo na elektro-mreži, reaktor isključen

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da je obnovljen rezervni dalekovod do nuklearne elektrane Zaporožje unutar teritorije Ukrajine, čime je obezbjeđena spoljna električna energija neophodna za hlađenje reaktora.

U objavi na Tviter nalogu IAEA se navodi da je nakon što je juče obnovljen dalekovod u Zaporožju isključen poslednji operativni reaktor koji je tokom protekle nedelje obezbjeđivao struju za nuklearku nakon što je ona isključena sa mreže.

IAEA objašnjava da struja za nuklearku sada može da dolazi sa mreže umjesto iz reaktora.

Ranije danas član administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je da je u zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen poslednji, šesti reaktor koji je radio.

13:11 -Ukrajinske snage napreduju u regionu Harkova

Ukrajinske snage napreduju sjeverno od grada Harkova, na istoku zemlje, i nalaze se na 50 kilometara od granice sa Rusijom, a djeluju ofanzivno i na jugu i istoku harkovskog regiona, potvrdio je danas glavni ukrajinski komandant Valerij Zalužnji.

On je, na nalogu na “Telegramu”, napisao da su ukrajinske snage ovog mjeseca povratile više od 3.000 kilometara kvadratnih teritorije i da nastavljaju da oslobađaju područja koja je okupirala Rusija.

Rojters nije mogao odmah da potvrdi te uspjehe ukrajinske vojske. 

Ukrajinske snage su juče saopštile da su ušle u grad Kupjansk i Izjum u harkovskoj oblasti.

Kupjansk je važno željezničko čvorište.

12:34 -London demantuje Putina da je malo žita stiglo za siromašne

Britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je danas tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da je u siromašne zemlje stigla jako mala količina žitarica izvezenih iz Ukrajine prema sporazumu, uz posredovanje UN.

Pozivajući se na podatke UN, britansko Ministarstvo navodi na Tviteru da je oko 30 odsto izvezenog žita dopremljeno državama sa niskim i srednjim prihodima u Africi, Aziji i na Bliskom istoku.

Putin je u srijedu izjavio, ne citirajući izvore, da su samo dva od 87 brodova sa 60.000 tona različitih poljoprivrednih proizvoda, stigla u siromašne zemlje.

Sporazum o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, postignut uz posredovanje UN i Turske, počeo je da se primjenjuje prošlog mjeseca, podsjetio je Rojters.

Gradonačelnik Nikolajeva: Ranjeno devet u ruskom granatiranju

U noći između subote i nedelje ruska vojska je granatirala Nikolajev, pri čemu je ranjeno devet osoba, objavio je danas gradonačelnik Nikolajeva Oleksandar Sjenkevič.

Prema njegovim riječima, četvoro ranjenih se i dalje nalazi u bolnici.

“Nikolajev je sinoć bio snažno granatiran. Oštećeni su stambeni objekti. Prema preliminarnim podacima, devet osoba je ranjeno, a četvoro je još u bolnici”, navodi se u objavi gradonačelnika Nikolajeva, koji se oglasio na svom Telegram kanalu.

11:14 - Stremousov : Ukrajinske trupe trpe globalne gubitke i poraze na hersonskom pravcu

Ukrajinske trupe trpe globalne gubitke i poraze na hersonskom pravcu, izjavio je zamjenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

„U hersonskom pravcu sve je stabilno. Štaviše, reći ću da nacisti trpe globalne gubitke i poraze”, napisao je Stremousov na svom Telegramu. Prema njegovim riječima, Herson je potpuno bezbedan.

Ukrajinske trupe su pokušale su da izvedu kontraofanzivu krajem avgusta. Rusko Ministarstvo odbrane saopštava da se svi ovi pokušaji odbijaju i da ukrajinske trupe trpe velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

10:29 - Elektrosnabdevanje Energodara poslije obustave rada Šestog energetskog bloka Zaporoške nuklearne elektrane ostvaruje se neometano, saopštile su gradske vlasti.

„Reaktor je isključen bezbjedno. Elektrosnabdjevanje grada se obavlja u redovnom režimu, stambeni sektor se snabdjeva električnom energijom u potpunosti”, navedeno je u saopštenju na Telegramu.

Ranije su vlasti Zaporoške oblasti saopštile da se obustavlja rad i poslednjeg, Šestog energetskog bloka Zaporoške nuklearne elektrane.

10:02 - Kadirov: Vratićemo gradove, NATO šejtani će biti poraženi

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je danas da će svi gradovi koje je Rusija izgubila u kontraofanzivi ukrajinske vojske u oblasti Harkov biti vraćeni nazad, a da će, “NATO šejtani” biti poraženi.

Ministarstvo odbrane Rusije je u subotu saopštilo da su ruske trupe iz Balakleje i Izjuma pregrupisane u pravcu Donjecka kako bi se postigli ciljevi specijalne vojne operacije za oslobađanje Donbasa.

“Ministarstvo odbrane je razjasnilo situaciju, zbog čega su gradove Izjum, Kupjansk, Balakleju napustili, u pravcu Harkova”, podsjetio je lider Čečenije, prenela je agencija RIA Novosti.

Kadirov je rekao da je 10 hiljada boraca spremno da ode tamo.

“Uskoro ćemo stići u Odesu , a vi ćete vidjeti konkretne rezultate”, rekao je Kadirov u audio poruci na svom Telegram kanalu.

9:51 - Uzbuna zbog vazdušne opasnosti objavljena je na cijeloj teritoriji Ukrajine, prenose ukrajinski mediji.

8:47 – Oboreno oko 35 ukrajinskih raketa ispaljenih u pravcu Nove Kahovke

Ruski sistem protivvazdušne odbrane oborio je oko 35 raketa koje je ukrajinska vojska ispalila u pravcu Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, saopštila je administracija Kahovskog rejona.

U saopštenju se dodaje da nije zabilježeno oštećenje objekata na teritoriji grada.

Ukrajinska vojska redovno izvodi raketne napade na Kahovsku hidroelektranu, puteve i civilnu infrastrukturu.

8:34 -  DNR: Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 35 puta granatirala Donjecku Narodnu Republiku

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 35 puta granatirala Donjecku Narodnu Republiku, ispalivši 171 jedinicu municije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s ratnim zločinima Ukrajine.

U granatiranju je oštećeno 25 domova u Donjecku i Gorlovki, kao i sedam objekata civilne infrastrukture.

8.01 - Zelenski: Ukrajina će razmotriti isporuku uglja Poljskoj

Ukrajina će razmotriti da li može hitno da isporuči susjednoj Poljskoj 100.000 tona termalnog uglja kako bi joj pomogla da prebrodi predstojeću zimu, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

U sinoćnjem obraćanju, Zelenski je takođe, rekao da je naredio da se ubrzaju radovi na modernizaciji dalekovoda od ukrajinske nuklearne elektrane Hmeljnicki do Poljske, prenio je Rojters.

“Naložio sam kabinetu da razradi mogućnost hitne isporuke 100.000 tona termalnog uglja Poljskoj. Imamo dovoljne količine za sebe i možemo da pomognemo našoj braći da se pripreme za ovu zimu”, istakao je Zelenski.

Poljska se oslanja na ugalj za oko 70 odsto proizvodnje električne energije.

7.20 - Rusija saopštila da je trupe iz Balaklije i Izjuma pregrupisala Donjeck, kako bi se ojačale snage u tom regionu.

7.15- Situacija oko nuklearne elektrane u Zaporožju se ne smiruje.

U Zaporoškoj nuklearnoj elektrani isključen je poslednji blok koji je radio, saopštio je za Sputnjik član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

„Poslednjih dana jedini energetski blok koji je radio – šesti – radio je sa minimalnom snagom. On je isključen u 3.45 noću. Sada ne proizvodi struju”, objasnio je Rogov.

Ranije su vlasti regiona saopštile da je u uslovima stalnog granatiranja stanice od strane ukrajinskih trupa razmatrana opcija potpunog prestanka rada nuklearne elektrane.

7.11 - Iz vrha Ministarstva odbrane Ukrajine saopšteno da je vojska uspostavila potpunu kontrolu nad gradom Balaklija.


Glas Srpske / Agencije