U TOKU HAKERSKI NAPAD NA SERVERE PARLAMENTA BIH, U AKCIJI SIPA I OSA :: Semberija INFO ::

 

U TOKU HAKERSKI NAPAD NA SERVERE PARLAMENTA BIH, U AKCIJI SIPA I OSA


Foto: Ilustracija
U toku je hakerski napad na servere i službenu internet stranicu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, neslužbeno saznaje Klix.ba.

Internet stranici već neko vrijeme nije moguće pristupiti, a kako se piše na slučaju rade Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), kao i Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine (OSA).

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca Obavještajno-sigurnosna agencija BiH pozvala je institucije i pojedince za zaštite informaciono-komunikacione sisteme.

"Obzirom da je u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini i regionu registrovan veliki broj cyber incidenata motivisan postizanjem različitih ciljeva koji nisu legalni, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH poziva sve institucije i privatni sektor da izvrše bezbjednosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i poduzmu neophodne mjere i procedure preventivne zaštite", pozvali su iz OSA.

Takođe, i kantonalna kompanija Sarajevogas bila je na meti sajber napada.

Kako su kazali, napad se desio u noći sa 31. avgusta na 1. septembar, a naglasili su da su podaci sačuvani te da je nastavljeno neometano poslovanje.

Više detalja nisu mogli objaviti, a kao razlog za to su naveli istragu zbog koje nije moguće objavljivati pojedine informacije.

Za očekivati je da će istragom biti utvrđene pojedinosti o ovom sajber napadu.

Važno je napomenuti da je i susjedna Crna Gora od 22. augusta na meti hakerskih napada. Radi se o napadima na službenu stranicu vlade ove zemlje, a premijer Dritan Abazović rekao je da iza svega stoje ruske obavještajne službe.

Online bezbjednost je inače veoma važno pitanje, a u kontekstu predstojećih Opštih izbora u BiH još je važnije. Opravdano se postavlja pitanje šta se može dogoditi i kako bi to moglo uticati na glasački proces ili rezultate izbora, ako bi hakeri odlučili napasti stranicu CIK-a.

(Nezavisne)