Nastavljena potraga na Drini kod Pavlovića mosta - Jovanović: Drina je opasna i za plivače i za neplivače :: Semberija INFO ::

 

Nastavljena potraga na Drini kod Pavlovića mosta - Jovanović: Drina je opasna i za plivače i za neplivače


Pripadnici Gorske službe spašavanja Bijeljina nastavili su i danas, treći dan, potragu za devetnaestogodišnjim mladićem iz Čengića koji se trećeg septembra, u popodnevnim časovima, utopio u Drini kod Pavlovića mosta.

Nenad Jovanović, pripadnik Gorske službe spasavanja Bijeljina kaže da je u potrazi za utopljenikom u protekla dva dana korišten sonar, dron, a riječno dno su pretraživali i ronioci Ronilačkog kluba “Panteri”.

“Sa nesrećnim mladićem u društvu bio je jedan mladić koji je pokušao da ga izvuče iz vode, ali, nažalost, nije u tom uspio. Vjerujte, da mnogi u takvoj situaciji, u panici, zbog blokade i grča, ne bi ni ušli u vodu, a on je pokušao da spasi svoga druga i svaka mu čast na tome. Na svu sreću, on nije nastradao, jer smo mogli, ne daj Bože, imati dva utopljenika. Nažalost, još jedan mladi život je izgubljen u Drini. Neka pravila pokazuju da voda treći ili četvrti dan izbacuje tijelo utopljenika na površinu, ali, sve zavisi i od temperature vode. Daćemo sve od sebe da ga pronađemo”, kaže Jovanović, istakavši da će i danas pripadnici Civilne zaštite, Gorske službe spašavanja i ronioci ponovo ćemo pretražiti kompletno ovo područje, a koristiće i dron, da bi pretražili riječne obale. 



“Namjeravamo i danas da pretražimo kompletno područje do ušća u  Savu, nekih dvadesetak kilometara nizvodno. Nadamo se da će današnja potraga dati rezultat. Ovo je ogromno područje, a problem nam predstavlja i činjenica da se na ovom dijelu Drine intenzivno vrši eksploatacija šljunka. Svako ko ulazi u rijeku Drinu, ulazi zbog toga na sopstvenu odgovornost i, bukvalno, niko nije siguran u Drini, bez obzira na to, da li je riječ o vrhunskom plivaču ili neplivaču. Neplivači samo imaju puno veće šanse da se utope. Sve ove šljunkare promijenile su riječni tok i napravljen je veliki problem”, kaže Nenad Jovanović, ističući da je lokacija ispod Pavlovića mosta poznata po brojnim utapanjima tokom proteklih godina.



“Riječna obala je nestabilna. Prelazi su takvi da, bukvalno, sa tridesetak centimetara možete upsati u rupu dubine pet do šest metara. To predstavlja veliko iznenađenje i za najiskusnije plivače. I ovom prilikom apelujem na sve da izbjegavaju Drinu, kada je u pitanju kupanje”, kaže Jovanović, ističući da je u proteklim godinama učestvovao u pronalaženju i izvlačenju iz Drine  velikog broja utopljenika - migranata.

“Nažalost, ljudi imaju takve sudbine, da pređu i po nekoliko hiljada kilometara i tragično završe u Drini. Srećom, ove godine ih je manje, nego što je to zabilježeno proteklih godina. Uzvodno od Šepka još uvijek ima takvih slučajeva, jer, vjerovatno, više njih pokušava preći u BiH i Republiku Srpsku na tom dijelu Drine”, kaže Jovanović.


Semberija Info - Lj. Ljubojević