Tihi rast kamata do kraja godine :: Semberija INFO ::

 

Tihi rast kamata do kraja godine


BANjALUKA - Banke u Srpskoj su zaključno sa julom podigle kamatne stope na postojeće kredite od 0,2 do 0,3 odsto, a prema prognozama stručnjaka iz tog sektora, nizak rast kamata ostaće do kraja 2022. godine, dok za iduću za sada ne iznose očekivanja.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput rekao je da je zaključno sa krajem jula u bankarskom sektoru RS prisutan zanemariv rast kamatnih stopa na kratkoročne i dugoročne kredite, kako za privredu tako i za stanovništvo.

- To je rast od 0,2 do 0,3 odsto na godišnjem nivou. Nema nekog drastičnog rasta kamatnih stopa. Banke su, skoro sve, svoje poslovanje tamo gdje su krediti vezani za euribor počele da mu se prilagođavaju - rekao je “Glasu Srpske” Šuput.

Kada je riječ o pritužbama klijenata na povećanje rate i kamatne stope, Šuput je dodao da do sada Ombudsman za bankarstvo nije zaprimio nijednu primjedbu.

- Ni pravna ni fizička lica nisu pisala Ombudsmanu za bankarstvo. U ovom trenutku i prema našim komunikacijama sa bankama, ni one nemaju veliki broj klijenata koji im se žale ili prigovora o pitanju rasta kamatnih stopa - podvukao je Šuput.

Prema njegovim prognozama, zanemariv rast kamatnih stopa ostaće do kraja godine.

- Neće tu nešto biti značajno u smislu da će doći do nekog velikog i drastičnog rasta kamatnih stopa na kredite. Šta će biti iduće godine, to opet zavisi od zadnjeg kvartala 2021. godine i kako će se kretati inflacija i euribor, te koje mjere će preduzimati Evropska centralna banka - podvukao je Šuput i ocijenio da je trenutno stanje zadovoljavajuće.

Podsjetio je da je šest banka u Srpskoj prilagodilo svoje poslovanje rastu euribora i povećalo iznos mjesečnog anuiteta. Naveo je da preostale dvije koje posluju na tržištu Srpske za tim još nisu posegnule.

- Mislim da te banke čekaju da vide kakve su promjene o pitanju euribora zaključno sa 30. septembrom pa će na osnovu toga odlučiti da li će povećati kamatne stope na kredite sa promjenljivom kamatnom stopom - rekao je Šuput.

Banjalučanka Milana M., koja ima kredit u jednoj od banaka koje posluju u gradu na Vrbasu, navela nam je da je prije 15 dana dobila od banke novi otplatni plan.

- U tom obavještenju vidim da mi je rata povećana sa 342 marke na 368. Pored toga, imam i još jedan kredit gdje je rata sa 91 KM povećana na 93. Dobro bi bilo da tako ostane, ali niko mi se u banci ne usudi reći da će to tako biti. Strahujem od novih obavještenja iz banke - kazala je Milana M.

Euribor

Euribor je od -0,55 na početku dostigao vrijednost od 1,077 odsto, a ekonomisti prognoziraju da će nastaviti da raste do kraja ove, a možda i sljedeće godine, što znači da bi i rate kredita mogle biti još veće. Stručnjaci navode da iznos za koji će biti povećane rate zavisi od iznosa kredita kao i perioda kada je on odobren.


​Glas Srpske