Sajber napadi potresaju region, BiH se teško može izboriti s ozbiljnijim prijetnjama :: Semberija INFO ::

 

Sajber napadi potresaju region, BiH se teško može izboriti s ozbiljnijim prijetnjama


Region se u proteklih nekoliko dana ponovo našao na meti sajber napadača. Nakon Vlade Crne Gore, na udaru su bile i dvije medijske kuće u Bosni i Hercegovini, kao i Sarajevogas. Napadi su prijavljeni policiji i u toku je istraga, a Obavještajno-sigurnosna agencija pozvala je institucije i privatni sektor da obave sigurnosne provjere i poduzmu preventivne mjere zaštite.

Dnevni Avaz obavijestio je čitaoce da su im prvog septembra hakovane Fejsbuk stranice. Slučaj je prijavljen MUP-u Kantona Sarajevo. Iz kantonalnog Tužilaštva poručuju da su već formirali predmet. Sajber napad dogodio se i Radio-televiziji Herceg Bosne prvog i drugog septembra. Nepoznati počinioci "upali" su u njihov IT sistem, i pokušali da malignim softverom unište sve materijale kojim ova medijska kuća raspolaže. Šteta je, ipak, velika.

"Nažalost, utvrdili smo da se radi o preko 100 tisuća datoteka, što radnog materijala, što arhive. Oni su ostali nepovratni zbog zloćudnog softvera koji je kriptirao te podatke. Hakeri su tražili neku cifru za povrat tih dokumenata, ali to je bila lažna nada. Prijavili smo MUP-u HNŽ-a i krim odjelu napad. U ponedjeljak ćemo prijaviti FUPU i SIPA-i", kaže Darko Smiljanić, v. d. voditelja tehnike RTV HB.

Na opasnost od hakerskih napada upozorila je i Obavještajno-bezbjednosna agencija Bosne i Hercegovine. Kažu da se prate svi pokušaji nezakonitih radnji u sajber prostoru u cilju otkrivanja počinilaca i motiva.

"Savjetujemo svim pojedincima i organizacijama da izvrše sigurnosnu procjenu informaciono-komunikacionih sistema i primijene mjere sigurnosti što je brže moguće kako bi proaktivno spriječili eventualne pokušaje sajber napada u Bosni i Hercegovini", naveli su iz OBA-e.

Sličnu situaciju prijavio je i Sarajevogas. Potvrdili su da se napad dogodio, ali da su, na sreću sačuvani svi podaci. Zbog istrage koja je u toku, nisu mogli davati više detalja. Na informacije o hakerskim napadima na Avaz reagovao je OHR i Misija OEBS-a u BiH.

"Hakiranje internetskih stranica i profila na društvenim mrežama, kao i blokiranje pristupa medijskom sadržaju, predstavlja kršenje prava na slobodu izražavanja i prava na slobodu pristupa informacijama od javnog značaja", poručuju iz Misije OEBS-a u BiH.

Bosna i Hercegovina teško da može da se uhvati u koštac sa ozbiljnijim hakerskim napadima, kažu stručnjaci. Osim rascjepkanosti i činjenice da se u našoj zemlji ovim problemom bave i niži nivoi vlasti, veliki problem je nedostatak stručnjaka u ovoj oblasti.

"Mi imamo naravno stručnjake koji rade za najveće svjetske kompanije, međutim to je i dio problema jer je teško dobiti izuzetne stručnjake da rade za državne agencije. Za razliku od većine drugih profesija, za IT profesiju državna služba nije uopšte privlačna", ističe Arben Murtezić, stručnjak za sajber sigurnost.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja nema Strategiju kibernetičke bezbjednosti. Dodatni problem predstavlja to što je računarsko podzemlje toliko napredovalo, te se jedan ozbiljan napad može izvesti uz malo novca i relativno jeftinu opremu. Takve situacije naša zemlja trenutno ne može spriječiti.


BHRT