Zaplijenjeno 46 miliona tableta amfetamina :: Semberija INFO ::

 

Zaplijenjeno 46 miliona tableta amfetamina


RIJAD - Vlasti Saudijske Arabije su saopštile da su zaplijenile 46 miliona tableta amfetamina prokrijumčarenih u pošiljci brašna. Ovo je ujedno rekordan "ulov" droge u državi.

Snage sigurnosti pratile su pošiljku kad je stigla u luku Rijada gdje je dospjela u skladište, saopštila je saudijska Glavna uprava za kontrolu narkotika (GDNC).

U raciji skladišta uhapšeno je šest Sirijaca i dva Pakistanca.

Fenetilin navodno najpopularnija droga među mladim bogatašima u Saudijskoj Arabiji GDNC nije imenovao amfetamin, ali Saudijska Arabija je najveće tržište za tablete s fenetilinom. Fenetilin je obično mješavina amfetamina, kofeina i raznih punila, te je navodno jedna od najpopularnijih droga među mladim bogatašima u Saudijskoj Arabiji.

U članku "Foreign Policyja" iz 2021. istraživači kažu da su dosadašnja društvena ograničenja, kao i laka dostupnost, podstakli upotrebu fenetilina u Saudijskoj Arabiji, navodi "BBC". Drogu su takođe konzumirali borci u građanskom ratu u Siriji, koji kažu da prigušuje strah na bojnom polju.

Globalna trgovina fenetilinom brzo raste i procijenjena je prošle godine na vrijednost od 5.7 milijardi dolara, prema nedavnom izvještaju Instituta "New LInes".

Najveća zapljena droge u Saudijskoj Arabiji


Glasnogovornik GDNC-a rekao je da je pošiljka od 46.916.480 tableta amfetamina zaplijenjenih u Rijadu bila "najveća operacija krijumčarenja ovolike količine narkotika u Saudijsku Arabiju".

Prema zakonima Saudijske Arabije o narkoticima, osobe osuđene za krijumčarenje droge mogu biti osuđene na smrt iako postoji moratorijum na pogubljenja za nenasilne zločine povezane s drogom od 2021. godine.

GNDC nije rekao odakle su došle zaplijenjene tablete, ali vjeruje se da većina fenetilina zaplijenjenog u Zalivu potiče iz Sirije i Libana.


Indeks / Nezavisne