DIREKTOR NAFTNOG GIGANTA: PLINA NEĆE BITI GODINAMA :: Semberija INFO ::

 

DIREKTOR NAFTNOG GIGANTA: PLINA NEĆE BITI GODINAMA


- Direktor naftnog giganta Šela Ben van Beurden upozorio je da bi Evropa mogla biti suočena s ograničenim pristupom energentima i duže od samo jedne zime.

Zvaničnik najveće evropske naftne kompanije smatra da bi kriza mogla potrajati nekoliko godina, nakon što su cijene plina prošle nedjelje skočile na rekordne nivoe u jeku dodatnih smanjenja ruskih isporuka, što je signal da bi cijeli kontinent mogao da zapadne u duboku recesiju, prenio je Rojters.

"Kriza će dovesti na iskušenje solidarnost država članica Evropske unije, s obzirom na to da će svaka pojedina vlada biti prisiljena da odlučuje o načinu na koji će obezbijediti nastavak rada ključnih industrijskih sektora. Pritisci na opskrbljivanje energentima vjerovatno neće biti ograničeni na samo jednu zimu", smatra Van Beurden.
Van Beurden ja rekao da je moguće da će se rješenje tražiti tokom nekoliko zima.

"Sasvim je moguće da je pred nama nekoliko zima tokom kojih ćemo morati iznalaziti rješenja kroz uštede, redukcije i vrlo brz pronalazak alternativa. Da će razdoblje pred nama biti na neki način lako ili da će se sve brzo završiti, mislim da je to fantazija koju bi trebalo da ostavimo po strani", zaključio je prvi čovjek Šela.
 
(Nezavisne)