Šta znači uvođenje termina 'nastava na daljinu' u zakonske okvire obrazovanja u Republici Srpskoj? :: Semberija INFO ::

 

Šta znači uvođenje termina 'nastava na daljinu' u zakonske okvire obrazovanja u Republici Srpskoj?


Posljednjim izmjenama Zakona o obrazovanju Republike Srpske u zakonske okvire prvi put je uveden termin „nastava na daljinu“. Dok je za mnoge roditelje to znak da na mala vrata dolazi novo doba školstva, iz resornog  ministarstva ističu da roditelji nemaju razloga za brigu.

Novi Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske je prvi korak ka promjeni školstva kakvo poznajemo, tvrde u Udruženju građana „Roditelji za prava djece“. Tvrdnje potkrepljuju činjenicom da je u zakonu prvi put definisan pojam „nastave na daljinu".

JELENA SARAFIJAN, predsjednica Udruženja građana "Roditelji za prava djece"

"Uvode se i mogućnosti da škole prekine i obustavlja redovnu nastavu. U Nacrtu zakona bilo je da to bude u svim opravdanim slučajevima. Naše je mišljenje je da je sve to jedna digitalizacija koja se u osnovno obrazovanje uvodi bez rasprave o tome koliko je to korisno za djecu”

Iz Ministarstva prosvjete odgovaraju, roditelji nemaju razloga za strah, jer je promjena tehničke prirode.

NATAŠA CVIJANOVIĆ, pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno vaspitanje i obrazovanje RS

"Apsolutno je isključeno da nastavni proces pređe samo na taj način rada na daljinu. To je nešto što je neprihvatjlivo, jer živi kontakt, živa riječ, komunikacija unutar učionice je nešto što se ne može zamijeniti”.

Cvijanovićeva dodaje da je osmišljen i program za unapređenje komunikacije u vaspitno-obrazovnom procesu.

"U narednom periodu RPZ je u obavezi da organizuje niz savjetovanja, a između ostalog, jedno od predavanja će biti unapređenja procesa komunikacije”.

Dok čekaju usvajanje zakona i roditelji, ali i prosvjetni radnici saglasni su oko jednog, nastava na daljinu ima više nedostataka nego prednosti.

ĐORĐE MIRKOVIĆ, direktor škole

“Stav prosvjetnih radnika nije pozitivan, gube učenici, a gube i prosvjetari, jer ipak živa riječ je živa riječ”.

VESNA PETKOVIĆ

“Mislim ipak da im je mnogo bolje da prisustvuju, da imaju nastavu uživo, da su mnogo više uključeni i da mnogo više rade i napreduju kada je nastava uživo”.

JELENA SARAFIJAN, predsjednica Udruženja građana "Roditelji za prava djece"

"Shvatili su da škola nije obavezna da mogu da izbjegavaju i domaće zadatke i kad uče da se potpomažu. Djeca su školu počela da vide na drugačiji način”

Pored uvođenja termina “Nastava na daljinu”, novi zakon o osnovnom obrazovanju trebalo bi i da regulište status zaposlenih u produženom boravku, što do sada nije bio slučaj.


BHRT