Šta se nalazi u diplomatskom koferu Emanuela Makrona? :: Semberija INFO ::

 

Šta se nalazi u diplomatskom koferu Emanuela Makrona?


BEOGRAD - Između otkrivanja table na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu i obraćanja građanima zajedno sa svojim domaćinom, predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kod Spomenika zahvalnosti Francuskoj šef francuske države Emanuel Makron, koji danas dolazi u dvodnevnu posjetu Srbiji, imaće i niz zvaničnih sastanaka, iz kojih je teško pročitati šta će doneti u svom "diplomatskom koferu".

Mnogo je različitih analiza i zaključaka, od toga da Makron dolazi da bi izvidio mogućnosti za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, preko mišljenja da je njegova posjeta dio težnji da Francuska ojača svoje prisustvo u regionu, do toga da je dio Makronove agende da se nametne kao lider Evropske unije.

U svakom slučaju, sigurno je da je posjeta predsjednika Francuske, prva od decembra 2001. godine i dolaska tadašnjeg predsjednika Žaka Širaka, veliki događaj i da će za Srbiju biti važna i sa političkog, ekonomskog i kulturnog aspekta, kao i da će uticati i na jačanje bilateralnih odnosa dvije zemlje, ali i povezivanje dva naroda.

Ne treba zaboraviti ni da je Francuska, pored Njemačke, vodeća zemlja Evropske unije, te da posjeta njenog predsjednika, poslije toliko godina, pokazuje novo interesovanje za Zapadni Balkan i, kako kaže ambasador te zemlje Federik Mondoloni, želju da se Srbiji pruži novi podstrek.

I iako javnosti nije poznato šta se nalazi u Makronovom "koferu", izvjesno je da će Kosovo biti na stolu, tim prije što je propao samit na tu temu, koji je 1. jula trebalo da bude održan u Parizu, na inicijativu Francuske i Njemačke.

Analitičari navode da je Makron veoma posvećen nastavku dijaloga Beograda i Prištine, bez obzira na to što je Francuska priznala nezavisnost Kosova i što, po tom pitanju, nema promjena stava.

Ipak, Makron neće, kako to obično čine evropski lideri, poslije Beograda posjetiti Prištinu, što, između ostalog, ocjenjuje se, pokazuje da se promijenio njegov odnos prema Prištini, posebno nakon što su prištinske vlasti odbile da ukinu takse.

Međutim, da li će Makron donijeti neku ponudu Srbiji ili će diplomatski poručiti da je na Beogradu i Prištini da postignu dogovor, a da EU posreduje, nije poznato.

Mediji prethodnih dana prenose da zvaničnom Parizu ne smeta eventualna razmena teritorija ili promena linije razgraničenja ukoliko se Beograd i Priština o tome dogovore i to prihvate svi u regionu, iako se Berlin plaši da bi u tom slučaju ponovo mogla da bude otvorena "Pandorina kutija nacionalizma".

Još jedna važna tema koja će biti u fokusu su evropske integracije, s obzirom na činjenicu da je upravo Makron u više navrata davao pesimistične izjave kad je riječ o proširenju, odnosno da je nekoliko puta poručio da ga neće biti dok se unija ne reformiše.

Analitičari navode da Makron politiku proširenja ostavlja po strani, ali da će u Beogradu podržati politiku reformi i politiku evropskog puta Srbije.

Novosti prenose navode iz Jelisejske palate da Makron dolazi s porukom da je Srbiji mesto u EU i da Francuska podržava evropske integracije naše zemlje, kao i da proces proširenja i unutrašnja reforma EU treba da teku paralelno.

Spekuliše se i da će Makron u Beograd donijeti poruku da Francuska želi da obnovi svoje prisustvo u Srbiji i regionu, ali i francusko-srpsko prijateljstvo.

To je potvrdio i ambasador Francuske u Beogradu Federik Mondoloni, koji je rekao da Makronova posjeta pokazuje novo interesovanje te zemlje za Zapadni Balkan i želju da bilateralnim odnosima sa Srbijom, kao prvim partnerom u regionu, daju novi podstrek.

Dio tog podstreka je i oko 20 sporazuma koji će biti potpisani u Beogradu, a koji se u najvećoj mjeri odnose na ekonomiju, ali i naoružanje i vojnu opremu, kulturu…

Makron u Srbiju dolazi ne samo sa političkim savjetnicima, već i sa delegacijom privrednika pa se, osim oživljavanja političkog dijaloga, može očekivati i osnaživanje ekonomskih veza dve zemlje, čija robna razmjena od 2013. raste po godišnjoj stopi većoj od sedam odsto.

U tom smislu, navode analitičari, moze se očekivati nekakvo konkretizovanje u vezi sa projektom metroa, kao i u vezi sa novim investicijama Francuske u srpsku infrastrukturu, energetiku i druge oblasti.

Od posjete Emanuela Makrona očekuje se i da osnaži emocije koje postoje između dva naroda, što će se naročito ogledati u dočeku na Kalemegdanu i predviđenom obraćanju dvojice državnika.

Makron će prema planu sleti na aerodrom Nikola Tesla sutra oko 15 časova, nakon čega je predviđeno da zajedno sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem otkrije tablu, kako bi se obilježio početak procesa modernizacije aerodroma, kojim već rukovodi francuska kompanija Vansi.

Kako je predviđeno, svečani doček biće ispred Palate Srbije.

Dva predsjednika razgovaraće najprije u četiri oka, a zatim slijedi sastanak delegacija.

Prvog dana posete Vučić i Makron položiće vijence na Spomen-kosturnicu i Spomenik braniocima Beograda, i obići spomenik Milunki Savić, najodlikovanije žene Prvog svetskog rata koja je ponijela i francuski Orden Legije časti.

Mediji navode da je Makron lično tražio da se pokloni senima Milunke Savić.

Nakon toga će na Kalemegdanu biti položeni vijenci na Spomenik zahvalnosti Francuske i tu će se dvojica predsjednika obratiti okupljenim građanima, a očekuje se da će biti više hiljada ljudi.

Makron će prespavati u Beogradu i biće gost na privatnoj večeri koju predsjednik Vučić organizuje u jednom od državnih objekata.

Drugi dan posjete organizuje ambasada Francuske u Srbiji, a Makron će vjerovatno obići Knez Mihailovu ulicu, razgovarati sa predstavnicima Regionalnog omladinskog centra i sresti se sa srpskim umjetnicima.

Makronovu posjetu Beogradu pratiće veliki broj domaćih, regionalnih i francuskih medija - akreditovano je njih 700, a obraćanje dva predsjednika prenosiće i francuska i srpska nacionalna televizija.

Francuskog predsjednika će u Beogradu čuvati 4.000 specijalaca, a mjere bezbjednosti biće na najvišem nivou, kao i uvijek tokom posjeta visokih stranih državnika.

Makron je trebalo da posjeti Srbiju prošle godine u decembru, ali je ta posjeta odložena zbog protesta "Žutih prsluka" u Francuskoj.

Tanjug/Nezavisne novine