Republika Srpska: Solarni paneli za 50 hiljada domaćinstava :: Semberija INFO ::

 

Republika Srpska: Solarni paneli za 50 hiljada domaćinstava


Elektroprivreda RS ovih dana predstavlja dijelove ambicioznog plana ubrzanog stvaranja energetske nezavisnosti kroz programe subvencionisanja ugradnje solarnih panela. Razgovore o kriterijumima vode sa privrednicima, najavljuju  program za javne ustanove, a poziv za stanovništvo je raspisan ovih dana. Podrazumijeva instalisanje solarnih panela za 50 000 domaćinstava koje bi finansirala Elektroprivreda, a građani otplaćivali 60% vrijednosti kroz deset godina. 

Kućna lista i prosječna mjesečna primanja domaćinstva. To je dovoljno za prijavu kako bi eventualno postali potrošač-proizvođač električne energije ili prozjumer. To će dalje zavisiti od mnogo faktora. Imate li građevinsku dozvolu, trofazni priključak električne energije, povoljan položaj objekta ili površine... Prednost će imati domaćinstva sa manjim primanjima. Plan da se posao realizuje za godinu i po, po nekim ocjenama je tehnički preambiciozan. 

"DAMIR MIljEVIĆ, Centar za održivu energetsku tranziciju (RESET) 

Drugi problem je to što da bi vi postavili toliki broj instalacija morate imati jako puno montera. Montera nema na bh. tržištu. EP Crne Gore je za svoj program 3000+ se odlučila, da će ona da obuči 400 montera".

Elektroprivreda planira da solarne elektrane instalira i privrednim subjektima. Prioritet je 1600 proizvodnih pogona. U trećem paketu su bolnice i domovi zdravlja, vodovodi i vjerski objekti. Lotovima će, smatraju, riješiti problem obima posla bar kod domaćinstava.

LUKA PETROVIĆ, generalni direktor Elektroprivrede RS 

"Naravno, nismo naivni da jedan čovjek pokupi 50 000 i da po cijeloj RS instalira za godinu dana, ali ako nađemo pet deset izvođača po pet hiljada sigurni smo da ćemo to realizovati za 10-12 mjeseci".

Slični programi funkcionišu u Italiji i Crnoj Gori. Korisni su za građane jer ne moraju obezbjediti dodatni novac, već kroz umanjene račune za električnu energiju otplaćuju investiciju i na kraju postaju vlasnici. Elektroprivreda bi raspolagala viškovima električne energije koje bi prodala na tržištu po višestruko većim cijenama. Kako sve funkcioniše na tržištu raspitali smo se kod izvođača koji se ovim poslom bavi gotovo deceniju. Koliko traje i za koliko se isplati investicija?

MARKO BLIBIJA, projektno odjeljenje ETMAX 

"Što se tiče tih malih elektrana na kućama, npr. do 10 KW unutar jednog mjeseca, svakako što se tiče izvođenja. Dokumentacija je jedan proces koji je malo duži". 

DAJANA MILOŠEVIĆ, menadžer za strateško planiranje ETMAX 

"Prosječna neka isplativost sistema je 6-8 godina, zavisno od veličine sistema od tipa elektrane, od potreba kranjeg potrošača te proizvedene energije". 

Kako je cijena električne energije kod nas ispod tržišne, posebno za domaćinstva, rok otplate investicije je nešto duži. Cijena projektovanja, ugradnje i stavljanja u funkciju je nešto što ćete teško izvući od izvođača, jer zavisi od mnogo faktora.  


BHRT