Brnabić: Vjerujem da će vlada biti formirana u septembru :: Semberija INFO ::

 

Brnabić: Vjerujem da će vlada biti formirana u septembru


Mandatarka za sastav Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da vjeruje da će vlada biti formirana u septembru.

Brnabić je za televiziju Prva kazala da će u vladi sigurno biti Siniša Mali, Miloš Vučević, Ivica Dačić, ali da o kadrovima još nije vrijeme da se govori u javnosti.

"Od trenutka kada dobijete povjerenje i imenuju vas za mandatara do trenutka kada ste premijer ima dosta posla i mnogo izazova. Treba završiti i pregovore sa koalicionim partnerima", rekla je ona.

Prema njenim riječima, u budućnosti je najvažnije da Srbija ima jedinstvo, posvećenost i snagu.

Brnabić je rekla da će cilj nove vlade biti dalje jačanje ekonomije i pored teških uslova.

"Cilj je da nastavimo da rastemo i da jača ekonomija, što djeluje gotovo nemoguće ali vjerujem da jeste moguće. Nije moguće u smislu više sati radi, ali u vidu efikasnosti svakako jeste", navela je.

Kako je rekla, za nju je velika čast što je ponovo predložena za mandatara a da su pohvale predsjednika Srbije Aleksandra Vučića najveće priznanje za sav njen trud.

Brnabić je potvrdila da je dogovor da ona bude na čelu vlade do 2024. godine, ali da je ta odluka bila teška.

"Mi smo razgovarali otvoreno, iskreno. Presudilo je što je kriza tolika, da je važno upravljanje vladom, da bi Milošu Vučeviću možda trebalo malo vremena da se nekako saživi sa tim... To je i meni bilo potrebno 2017. godine", rekla je Brnabić.

Govoreći o odluci da Srbija ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo da ih ne uvodi za one koji imaju srbijanske lične karte, Brnabić je rekla da je ta odluka u granicama "nečega što možete da očekujete".

"Nismo imali previše prostora", rekla je ona i dodala da je Vučić morao da razgovara i traži prostor ali da je pre svega sporan dokument potpisan 2011. godine sa kojim se, kako navodi, predsjednik Srbije ne slaže ali mu je u obavezi da ga se pridržava i da ga brani.

"Mi smo morali da pregovaramo u odnosu na sporazum koji je potpisan 2011. godine. Vučić je ozbiljan državnik. Mi mislimo da taj sporazum nije najbolji za građane Srbije, ali ga je neko potpisao u ime cijele Srbije. Na kraju krajeva, Vučić je uspeo da napravi najbolju opciju", rekla je ona.

Prema njenim riječima, Srbija će se boriti protiv odluke o preregistraciji vozila ali je važno i da svi kapaciteti budu usmjereni ka spriječavanju nasilja na Kosovu Metohiji.

Upitana o izjavi predsjednika Srbije da će manifestacija Evroprajd biti otkazana ili odložena i najavi koordinatora manifestacije Gorana Miletića da će se organizatori žaliti sudu ukoliko budu dobili formalnu odluku o tome, Brnabić je kazala da će narednih dana imati sastanke.

Ocijenila je da će država biti ranjivija u trenucima kada to ne smije da dopusti ukoliko energija Srbije bude usmjerena na održavanje Evroprajda.

"Ova godina je teška. Ovaj septembar je težak. Čeka nas pakao. Svi naši kapaciteti moraju biti usmjereni na to da spriječimo bilo kakvo naselje na Kosovu, a ako neki deo ode na Prajd - Srbija će biti ranjivija", rekla je ona ističući da je SNS obezbijedila da Prajd bude osam godina održavan u Srbiji i pokazala do koje mjere se poštuju ljudska prava.

Brnabić je rekla da joj nije jasno kako niko od organizatora ne zahvali vlastima i prizna da je "i ovo je mnogo" za Srbiju, a ne da se stalno traži neki razlog za sukob.

"Ako ne sačuvamo mir, nema Prajda", istakla je Brnabić.


BETA / BHRT