FORMIRANE CIJENE: CIJEPANO DRVO 180 KM, PELET 480 KM :: Semberija INFO ::

 

FORMIRANE CIJENE: CIJEPANO DRVO 180 KM, PELET 480 KM


Cijena tone peleta na tržištu Republike Srpske u narednom periodu biće 480 KM plus PDV, dok će cijena cijepanog ogreva biti 180 KM plus PDV po paleti, dogovoreno je na današnjem sastanku u Privrednoj komori Republike Srpske.
Predsjednik Područne Privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je novinarima u Banjaluci da je na sastanku predstavnika proizvođača ogrevnog drveta u Srpskoj sa predstavnicima Privredne komore i Vlade Srpske dogovoreno da se cijene ogrevnog drveta zadrže na nivou prošlogodišnjih.

Sa predstavnicima Šuma Srpske dogovoreno je da zadrže cijene i omoguće predstavnicima udruženja građana kao što su penzioneri, sindikati, porodice poginulih boraca, da direktno od njih kupuju ogrevno drvo po cijenama koje su po zvaničnom cjenovniku od 72 KM za kubni metar i da se tim udruženjima daju povlašteni uslovi u smislu odgođenog plaćanja.

Račić je dodao da je potrebno da što prije bude ukinuta Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta koja je na snazi do 24. septembra. Prema njegovim riječima, to bi motivisalo proizvođače peleta da iskoriste postojeću tražnju na zapadnoevropskom tržištu, ali da ne zanemaruju domaće tržište koje mora biti prioritet.

- Pozivam kupce da iskoriste i kupe pelet po ovim cijenama, jer nisam siguran da će ova cijena biti iduće godine. Nije realno da cijene budu niže na ovako nestabilnom svjetskom tržištu, tako da ne znamo šta će biti - rekao je Račić.

Predstavnik proizvođača peleta Goran Ivanović rekao je da je cijena od 480 KM po toni granica rentabilnosti i da su proizvođači izrazili spremnost da prihvate tu cijenu.

- Mi se suočavamo sa dva problema, nestašicom i cijenom repromaterijala. Neki proizvođači su prihvatili ovu cijenu, a neki nisu. Mi trenutno radimo na granici rentabilnosti. Tražimo da se dozvoli da izvozimo pelet, kako bi ostvarili profit. Trenutna cijena proizvodnje po toni peleta je od 450 do 480 KM, tako da tu nema skoro nikakve zarade - naglasio je Ivanović.

On je istakao da je neophodno da se što prije ukine odluka o zabrani izvoza peleta kako bi se na neki način izvozom kompenzovao gubitak na domaćem tržištu, uz spremnost proizvođača da obezbijede mjesečno 10.000 tona peleta za domaće tržište.
 
(RTRS)