UNIŠTENO VIŠE OD 20 NADGROBNIH SPOMENIKA U LIPLjANU :: Semberija INFO ::

 

UNIŠTENO VIŠE OD 20 NADGROBNIH SPOMENIKA U LIPLjANU


U noći između petka i subote, nepoznati vandali polomili su, porušili i uništili više od dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu. Kancelarija za KiM traži osudu i reagovanje protiv mržnje.
Od preuzimanja ingerencija međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, ovo pravoslavno groblje je više puta bilo na meti vandala.

"Preko dvadeset spomenika je porušeno. Pozvali smo policiju, to smo jedino mogli, i evo i sami možete da vidite šta je ovde urađeno. Dešavalo se i ranije, rušili su spomenike koji su bliže putu. Ovog puta su ušli dublje u groblje, da se valjda ne vidi, ne primeti, i porušili su preko dvadeset spomen ploča, a na jednoj ploči su izvršili i nuždu", rekao je za RTV Gračanica predsednik srpske zajednice u Lipljanu Jovica Mirić.
Preostali Srbi smatraju ovo porukom da nisu poželjni u Lipljanu.

"Sa velikim bolom i tugom su naši meštani dobili prvu informaciju da su uništena dva nadgrobna spomenika. Međutim, kada smo došli na lice mesta, videli smo da je više od dvadeset spomenika srušeno, polomljeno, uništeno. Šta mi preostali Srbi još možemo da očekujemo, ako im i naši mrtvi smetaju. Ovo je poruka da ne žele suživot sa nama, da nema budućnosti ovde za nas", istako je Zoran Radić, predstavnik Srba u opštini Lipljan.
Uviđaj je izvršila kosovska policija.

Kancelarija traži osudu i reagovanje protiv mržnje  

Rušenje više od 20 srpskih nadgrobnih spomenika u Lipljanu, u noći između petka i subote, pokazuje da je ideologija mržnje i dalje sveprisutna među separatistima, ali i da je šovinističko orgijanje na Kosovu i Metohiji činjenica koja nikoga na zapadu ne uzbuđuje, jer to su samo srpski grobovi, saopštila je kancelarija za KiM. 

Iz Kancelarije poručuju i da mržnja koja nekažnjeno buja, bez odgovora i osude, obično na kraju pronađe i živu metu, i zato kultura rušenja i uništenja mora biti tretirana onako kako se tretira i u ostalim delovima Evrope - "jasnom osudom i odlučnom reakcijom".

"Da su bilo gde u Evropi u aktu šovinističke mržnje uništeni bilo čiji nadgrobni spomenici, to bi bila svetska vest, emitovana u prvim minutima informativnih emisija globalnih TV mreža, međutim Lipljan kao da nije u Evropi, a srpski pokojnici kao da nemaju pravo na miran počinak kao pokojnici drugih evropskih nacija", ukazuje se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovaj strašan i za svaku osudu incident će eventualno biti zabeležen u nekom od brojnih međunarodnih izveštaja, i to verovatno samo u fusnoti ispod zaključka "da na samoproglašenom Kosovu cvetaju mir, ljubav i demokratija". 

"Spaljene crkve i manastiri, uzurpirana imanja, porušeni spomenici i prekopani grobovi, jesu prava slika društvene stvarnosti na samoproglašenom Kosovu, i svako ko to negira jeste saučesnik u tihom kontinuiranom pogromu koji se godinama odvija nad srpskim narodom i hrišćanskim nasleđem na samoproglašenom Kosovu", ukazuje Kancelarija u saopštenju. 

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najoštrije je osudio rušenje preko dvadeset nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu i od nadležnih zatražio detaljnu istragu i pronalaženje odgovornih.
"Ovakvi incidenti vraću nas u prošlost i ne doprinese stabilizaciji i sveukupnom miru i izgradnji poverenja.

Etnička, verska i kulturna različitost su visoke društvene vrednosti koje moramo poštovati. Rušenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u Lipljanu predstavlja vandalizam koji je neprimeren savremenoj civilizaciji, a koji se nažalost ponavlja već dve decenije", istakao je Popović. 

Ukazao je da su ovi postupci za svaku osudu i u suprotnosti sa srpskim nastojanjima ka izgradnji mirnog i boljeg života za sve građane.

RTS