Japan razmatra raspoređivanje 1000 raketa: Spremaju se za napad Kine? :: Semberija INFO ::

 

Japan razmatra raspoređivanje 1000 raketa: Spremaju se za napad Kine?


TOKIO - Japan razmatra raspoređivanje 1.000 krstarećih raketa dugog dometa, kako bi povećao svoju sposobnost za reagovanje u slučaju eventualnog napada Kine, izvijestio je danas dnevni list "Jomiuri".

Kako navodi list pozivajući se na izvore iz vlade, postojeće rakete bi bile modifikovano, kako bi se njihov domet sa 100 kilometara povećao na 1.000, prenosi agencija Rojters.

Oružje, lansirano sa brodova ili iz aviona, bilo bi stacionirano uglavnom oko južnih ostrva Nansei i moglo bi da stigne do obalnih područja Sjeverne Koreje i Kine, navodi japanski list.

Britanska agencija navodi da predstavnici japanskog ministarstva spoljnih poslova nisu odgovorili na zahjtev za komentar ovog izvještaja japanskog lista.

Regionalne tenzije porasle su ranije ovog mjeseca nakon posete predsjedavajuce Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra svojom teritorijom.

Nakon posjete Pelosi, Peking je izvodio vojne vežbe i lansirao rakete u blizini Tajvana i u ekskluzivnu ekonomsku zonu Japana.


Tanjug / Nezavisne novine