Satelitski snimci: Zračna baza na Krimu teško oštećena :: Semberija INFO ::

 

Satelitski snimci: Zračna baza na Krimu teško oštećena


Фото Планет Лабс

Satelitski snimci pokazuju velika oštećenja i nekoliko uništenih ruskih ratnih aviona u zračnoj bazi na Krimu nakon što je to područje u utorak potresao niz eksplozija. Tom prilikom smrtno je stradala jedna osoba.

Ukrajina nije preuzela odgovornost, ali novi dokazi ukazuju na mogućnost ciljanog napada, prenosi BBC.

Slike Planet Labsa sa sjedištem u SAD pokazuju velike površine spaljene zemlje nakon požara.

Glavne piste baze djeluju netaknuto, ali izgleda da je najmanje osam letjelica oštećeno i uništeno, sa nekoliko jasno vidljivih kratera.

Najviše ih je na određenom dijelu baze gdje je veliki broj aviona bio parkiran na otvorenom, daleko od zaklona hangara.

Slike Planet Labsa, prije i poslije, koji prati stotine satelitskih kanala u Ukrajini, prva su nezavisna potvrda da je moguće da je baza oštećena. Do sada su detalji o posljedicama eksplozija bili oskudni.

Rusija insistira da je eksplozije izazvala municija u jednoj prodavnici, zbog kršenja pravila zaštite od požara.

Ukrajina nije preuzela odgovornost, a njen ministar odbrane je sugerisao da se incident mogao desiti nepažnjom ruskih vojnika.

„Mislim da su ruski vojnici u ovoj vazdušnoj bazi prekršili svoje jednostavno, poznato pravilo: ne pušite na opasnim mjestima“, rekao je Oleksij Reznikov. "To je to."


Ukrajinske zračne snage saopštile su da je uništeno desetak ruskih ratnih aviona, iako je Rusija negirala da je bilo koja letjelica oštećena. Novi snimci sugeriraju da to nije istina.

Britanski ministar odbrane Ben Volas sugerirao je da činjenica da su se dogodile dvije odvojene eksplozije ukazuje na napad, a ne na nesreću. Takođe je branio pravo Ukrajine da cilja Krim.

"Apsolutno je legitimno da Ukrajina upotrijebi smrtonosnu silu, ako je potrebno... kako bi vratila ne samo svoju teritoriju, već i potisnula osvajača", rekao je on za BBC.

Svaki napad Ukrajine unutar Krima bi se smatrao eskalacijom rata. Rusija je poslala upozorenje prošlog mjeseca, kada je bivši predsjednik Dmitrij Medvedev zaprijetio da "sudnjim danom", ako Ukrajina bude gađala Krim.

Krim je međunarodno priznat kao dio Ukrajine, ali je to crnomorsko poluostrvo Rusija pripojila 2014. godine , prenosi BBC.


​BHRT / BBC