Ministar poljoprivrede Boris Pašalić posjetio Crnjelovo: “Budućnost poljoprivrede u sistemima za navodnjavanje” :: Semberija INFO ::

 

Ministar poljoprivrede Boris Pašalić posjetio Crnjelovo: “Budućnost poljoprivrede u sistemima za navodnjavanje”


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić - Boris Pašalić posjetio je selo Crnjelovo kod Bijeljine, gdje je izgrađen sistem za navodnjavanje.

Ministar Pašalić je istakao da je budućnost poljoprivrede u sistemima za navodnjavanje i da će Vlada Srpske nastaviti ulaganje u ovakve objekte.

Na sastanku u Crnjelovu bili su i ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović, pomoćnik ministra za poljoprivredu Zoran Maletić, pomoćnik ministra za vodoprivredu Milan Gavrić, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata Stefan Mitrović, te predstavnici Higre, firme koja je izgradila ovaj sistem za navodnjavanje, kao i poljoprivrednici koji svoje površine snabdijevaju vodom iz ovog sistema.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede putem Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, izgradili više sistema za navodnjavanje, kao mjeru ublažavanje negativnih posljedica suše na prinose u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Najveći dio izgrađenih sistema finansiran je iz kredita Svjetske banke u okviru Projekta IDP, čime su pokrivene značajne površine pod modernim sistemima za navodnjavanje i to na 1.930 hektara na području Trebinja u vrijednosti radova 10,5 miliona KM, 488 hektara na području Bratunca u vrijednosti radova 9,3 miliona KM, te 202 hektara na području Pelagićeva u vrijednosti radova 1,6 miliona KM.

Finansirano je i više sistema za navodnjavanje na području Semberije, uključujući sanaciju kanala Stara Dašnica za dovod vode, u ukupnoj vrijednosti radova od oko 25 miliona KM.

U narednom periodu biće nastavljene aktivnosti na izgradnji sistema za navodnjavanje po prioritetima i stepenu spremnosti tehničke dokumentacije u okviru drugih projekata i iz budžeta Srpske, kao aktivnoj mjeri prilagođavanja poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene u kojoj voda postaje najznačajniji input.


Semberija info - Tekst i foto - Z. Kusmuk