SARAJEVO ZAKOČILO ODLAZAK OFICIRA ZA VEZU U HAG :: Semberija INFO ::

 

SARAJEVO ZAKOČILO ODLAZAK OFICIRA ZA VEZU U HAG


- Iako je, nakon višegodišnjih opstrukcija sve upućivalo na to da će BiH i Evropska policijska služba (Evropol) konačno uspostaviti punu saradnju, do toga nije došlo, jer se ispostavilo da je uslov za odlazak oficira za vezu u Hag formiranje zajedničke kontakt tačke, što, tvrde sagovornici “Glasa”, opstruišu bošnjački kadrovi na zajedničkom nivou vlasti.

BiH je jedina zemlja u okruženju koja nije uspostavila punu saradnju sa tom veoma značajnom evropskom službom. Operativni i strateški sporazum o tome je potpisan još 2016, a ratifikovan naredne godine, čime je preuzeta obaveza uspostavljanja te zajedničke kontakt tačke, u kojoj bi operativne informacije sa Evropolom razmjenjivali svi policijski organi u BiH.

Međutim, poslije zatišja, ova priča je aktivirana 2020, ali su uslijedile velike polemike o tome gdje treba da bude kontakt tačka. Zamjenik ministra bezbjednosti BiH Nedeljko Jović je donio instrukciju o uspostavljanju i funkcionisanju tačke, koja predviđa da bude u Ministarstvu, odnosno da opremu presele iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Tome su se usprotivili čelnici federalnog MUP-a i Direkcije, koji su navodili da kontakt tačka treba da bude u Direkciji, a ne u Ministarstvu, dok su iz RS ukazivali na sporazum sa Evropolom, gdje decidno piše da je adresa Ministarstvo, Trg BiH jedan.

S druge strane Savjet ministara je u aprilu ove godine usvojio zaključak o upućivanju oficira za vezu BiH pri Evropolu u Hag. Riječ je o pripadniku MUP-a RS Aleksandru Stjepanoviću, kome je mandat trebalo da teče od 1. juna, ali iako su prvi čovjek MUP-a Dragan Lukač i ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić 20. maja potpisali Sporazum o upućivanju oficira za vezu, Stjepanović još nije otišao.

- On je 10. juna, kao imenovani oficir za vezu BiH, pozvan da se 1. jula javi u sjedište Evropola da bi se pridružio obuci za oficire. Tri dana kasnije ga obavještavaju da treba zvanično pismo Ministarstva bezbjednosti o uspostavljenoj kontakt tački i u njoj SIENA kanalu komunikacije da bi se u Evropolu uspostavio oficir za vezu, tako da Stjepanović još nije otišao u Hag - istakao je sagovornik “Glasa” upućen u tu tematiku.

Ministarstvo bezbjednosti je, dodaje, obezbijedilo prostor za zajedničku tačku, imenovani su ljudi, ali od tada ništa nije učinjeno.

- Ovo je sad već svjesno i namjerno odugovlačenje procesom. Ugrožavaju se istrage policije i tužilaštva. Besmisleno je nabrajati obrazloženja i izgovor. To je svjesna politika, a pričamo o radu policije i borbi protiv svih vidova kriminala. BiH pet godina nije u mogućnosti da ispuni jednu međunarodnu obavezu, a policija je uskraćena za pristup podacima - kazao je, dodajući da je očigledno da pojedincima odgovara da Direkcija jedina ima pristup SIENA kanalu i da “filteriše” podatke koje dobija, tako na neki način upravljajući i samim istragama.
Ovako se, kako tvrdi, pravi bezbjedno područje kriminalcima, već u startu podriva saradnja BiH sa Evropolom te utiče i na kredibilitet zemlje u borbi protiv teških oblika kriminala.

Sa nadležnima u resoru bezbjednosti nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a ranije, prije nego što će Lukač i Cikotić potpisati sporazum, isticano je da je razgovori traju i da bi sve moglo biti završeno do kraja mandata ovog saziva vlasti na nivou BiH. I Cikotić je, tokom sastanku u Banjaluci, rekao da će sve biti gotovo za oko mjesec, a taj rok je odavno istekao.

Predstavnici Srpske u Zajedničkoj parlamentarnoj komisiji za odbranu i bezbjednost na nivou BiH duže upozoravaju na to da je očigledno da Bošnjacima ne odgovara da budu ispoštovane obaveze prema Evropolu i da rade sve da bi to pitanje ostalo otvoreno. I ovo posljednje, kako kaže za “Glas Srpske” član te komisije Sanja Vulić, nedvosmisleno potvrđuje ranije sumnje.

- Političko Sarajevo sabotira sve. Sabotirajući stvari koje su preduslov za mnogo toga u BiH, sabotiraju i BiH - poručila je Vulićeva.

Direktor policije Siniša Kostrešević je u posljednje vrijeme imao dva susreta sa rukovodstvom Evropola. Izraženo je zadovoljstvo saradnjom sa MUP-om Srpske, ali i ukazano na to da je potrebno da počne sa radom zajednička kontakt tačka.

Kanal

Sagovornik “Glasa” iz bezbjednosnih krugova tvrdi i da je dosadašnji rad komunikacijskog kanala, poznatog kao SIENA, u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela nezakonit. Zbog toga se, dodaje, može postaviti pitanje krivične odgovornosti ne samo rukovodećih ljudi Direkcije, već i samog Ministarstva bezbjednosti, koje je dopustilo da tako funkcioniše.

(Glas Srpske)