Rast minimalca gura preduzeća u sivu zonu :: Semberija INFO ::

 

Rast minimalca gura preduzeća u sivu zonu



Još jedno povećanje najniže plate u Srpskoj gurnulo bi dobar dio preduzeća u sivu zonu, zatvorilo radna mjesta i ugrozilo razvoj privrede, stav je domaćih poslodavaca, dok iz sindikata poručuju da je rast minimalca neophodan da bi radnici preživjeli krizu i izborili sa problemima prouzrokovanim inflacijom.
Nakon što je u petak otkazana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS, na kojoj je socijalni partneri trebalo da pregovaraju o povećanju najniže plate u Srpskoj, sve oči uprte su u Vladu RS koja treba donijeti konačnu odluku o ovom pitanju.
Poslodavci tvrde da je povećanje minimalca suprotno svim ekonomskim zakonima, naročito kada se ima u vidu da je bruto minimalna plata u Srpskoj i sada veća nego Srbiji, Bugarskoj, Makedoniji i Albaniji, zemljama koje imaju daleko veći BDP po glavi stanovnika.
Predsjednik Udruženja poslodavaca saobraćaja i veza RS Dejan Mijić kaže da su preduzeća u ovom sektoru već sada u izuzetno teškoj situaciji, da su pojedini pred zatvaranjem te da će povećanje najniže plate samo ubrzati proces stavljanja ključa u bravu.
- Nalazimo se u nezavidnoj situaciji još od vremena pandemije, a enorman rast cijena samo je pogoršao stanje. Prihodi nisu ni blizu nivoa prije korone, a troškovi su porasli duplo i troduplo. Veliki broj preduzeća ne može pratiti uplatu poreza i doprinosa za isplaćene plate - rekao je Mijić i podsjetio da su od Vlade Republike Srpske tražili pomoć prilikom uplate doprinosa za šest mjeseci, ali da nemaju informaciju hoće li to biti i učinjeno.
Što se tiče dodatnog povećanja minimalca, Mijić smatra da je iluzorno pričati o tome bez drastičnog smanjenja nameta.
- I sami tražimo rješenja za povećanje plate da bismo zadržali radnike, ali sa ovim prihodima to je nemoguće. Jedini način je drastično smanjenje doprinosa i nadam se da će Vlada RS to shvatiti i naći rješenje. Plate na ovaj način ne mogu rasti, jer bismo time došli u još teži položaj, a to je smanjenje radnih mjesta i prelazak dijela poslodavaca u sivu zonu - smatra Mijić i naglašava da se plate ne povećavaju uredbom i dekretom, već samo radom i prihodovanjem novih sredstava.
Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da su plate u Srpskoj ove godine značajno više porasle u odnosu na Njemačku, Srbiju, Hrvatsku, iako naša privreda ne posluje bolje od tamošnjih, naglašavajući da će dodatnim rastom minimalca Srpska samo povećati inflaciju i gurnuti građane u još dublju krizu.
- Poredimo se sa Srbijom i Bugarskom, jer su nam oni konkurencija na tržištu. Ako mi u cijenu proizvoda guramo veći trošak za plate, automatski nismo konkurentni na tržištu i gubimo radna mjesta. Za realan rast plata treba ostvariti produktivnost, što se sada ne dešava - kategoričan je Trivić, koji kaže da predstavnicima sindikata radnika u Srpskoj nije bitno očuvanje radnih mjesta i razvoj privrede, već isključivo bavljenje populizmom i pobunom radnika, kako protiv poslodavaca tako i protiv Republike.
Poređenja Srpske sa Bugarskom i Srbijom su, smatra s druge strane predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, ruganje radničkoj klasi i dodatna stimulacija ljudima za napuštanje ovih prostora.
- Osnovne životne namirnice su mnogo jeftinije u Bugarskoj i Srbiji u odnosu na Srpsku, gorivo takođe, jer su te zemlje donijele mjere kojim se kanališe povećanje cijena. Ako želimo da se poredimo s drugima, trebalo bi da budemo fer i poredimo se se sa Hrvatskom, Slovenijom i Crnom Gorom, gdje je najniža plata 450 evra - priča Mišićeva.
Ona kaže da 167.000 radnika u Srpskoj svojim primanjima ne može pokriti troškove korpe sa prehrambenim artiklima, koji iznose 990 maraka.
- Sindikat baš briga za populizam, borimo se da radnici prežive u ovim teškim vremenima, da mogu da zarade koliko je neophodno da plate litar ulja šest KM. Poslodavci su lani, u kriznoj godini ostvarili dobit od 2,4 milijarde i kako sad ne mogu pratiti rast minimalca. Pa samo iz budžeta RS povukli su na stotine miliona maraka po raznim osnovama - kategorična je Mišićeva.
Na pitanje šta ako je ta dobit u rukama nekolicine, dok ostali posluju na ivici rentabilnosti, Mišićeva kaže da su oni poslodavci koji se najviše protive rastu minimalca među prvima na listi po ostvarenoj dobiti.


Glas Srpske