BIH PRIVREMENO UKINULA CARINE NA UVOZ ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA :: Semberija INFO ::

 

BIH PRIVREMENO UKINULA CARINE NA UVOZ ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA


Foto: Ilustracija
Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio je danas Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine, a nakon inicijative Privredne komore BiH.

"Odlukom se do kraja godine ukida carina na uvoz električnih automobila u BiH i značajno smanjuje carinska stopa za uvoz hibridnih automobila sa dosadašnjih 15% na 5%.", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ističu da na ovaj način Savjet ministara BiH želi motivisati građane, te javni i privatni sektor, na kupovinu i uvoz ove vrste automobila, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha i bolje zaštite životne sredine, ali i podizanja bezbjednosti u saobraćaju. 

Istovremeno bi zbog porasta uvoza električnih i hibridnih vozila u BiH trebalo doći do otvaranja novih radnih mjesta kod ovlaštenih trgovaca ili servisa, ali i porasta ulaganja u električne punjače, što je još jedan podsticaj ubrzanju realizacije projekta električnih punjača za ovu vrstu vozila, čija je priprema u toku.     

"Uvođenjem značajnih olakšica na uvoz električnih i hibridnih vozila Savjet ministara BiH će doprinijeti dekarbonizaciji kao jednom od ključnih stubova Zelene agende za Zapadni Balkan u borbi pritiv klimatskih promjena", dodaje se u saopštenju.

(Nezavisne)