Dolar pao, evro stabilan, bitkoin ojačao :: Semberija INFO ::

 

Dolar pao, evro stabilan, bitkoin ojačao


TOKIO - Dolar je pao danas na tronedeljni minimum prema jenu poslije komentara predsjednika Federalnih rezervi Džeroma Pauela koji su ublažili zabrinutost investitora zbog nastavka agresivnog monetarnog pooštravanja u SAD.

Američka valuta je potonula na 135,105 jena, što je njena najniža vrijednost od 6. jula, nakon što je FED podigao referentnu stopu za očekivanih 75 baznih poena kako bi zauzdao inflaciju, napominjući da iako je tržište rada i dalje snažno, drugi ekonomski pokazatelji popuštaju.

Kurs dolar-jen je veoma osjetljiv na promjenu prinosa na američke državne obveznice, koji su pali poslije izjave Pauela da na osnovu snage zaposlenosti ne vjeruje da je privreda u recesiji, i da nije nužno da dođe do recesije da bi se ukrotila pregrejana inflacija.

Dolar je, prema posljednjim podacima sa tržišta, u padu prema japanskoj valuti za 0,8 odsto na 135,525 jena, prenosi Rojters.

Prinos na dvogodišnje američke trezorske zapise, koji je posebno osjetljiv na očekivanja vezana za monetanu politiku, potonuo je blizu najnižeg nivoa ove nedelje, na 2,9979 posto. Ipak, i dalje je za oko 20 baznih poena iznad prinosa na 10-godišnje obveznice, što se tumači kao signal nadolazećeg privrednog pada.

Da li će se američka privreda naći u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kada se zabilježi pad u dva uzastopna kvartala, biće poznato kasnije danas, kada budu objavljeni podaci za drugo tromjesečje. Bruto domaći proizvod SAD je u prva tri mjeseca 2022. pao za 1,6 posto.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost američke valute prema korpi šest glavnih konkurenata, skliznuo je za 0,05 procenata na 106,31 poena, nakon pada od 0,59 posto tokom noći.

Evro, valuta sa najvećim ponderom u dolarskom indeksu, drži se danas stabilno na 1,02045 dolara, poslije skoka od 0,82 odsto na noćašnjem trgovanju.

Britanska funta je napredovala prema dolaru za 0,05 posto na 1,21640 dolara, nastavljajući uspon od juče kada je ojačala za 1,06 procenata.

Na kripto berzama, bitkoin je porastao za 1,33 odsto na 23.081,18 dolara, nakon rasta od preko 8,0 procenata na prethodnoj sesiji.


Tanjug / Glas Srpske