ZORANU MARJANOVIĆU 40 GODINA ROBIJE ZA UBISTVO SUPRUGE JELENE :: Semberija INFO ::

 

ZORANU MARJANOVIĆU 40 GODINA ROBIJE ZA UBISTVO SUPRUGE JELENE


Foto
BEOGRAD - Viši sud u Beogradu donio je danas presudu kojom je Zoran Marjanović proglašen krivim za teško ubistvo supruge Jelene Marjanović. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Sud je izrekao prvostepenu presudu nakon više od šest godina od ubistva.

Pjevačica Jelena Marjanović  brutalno je ubijena 2. aprila 2016. godine na nasipu u naselju Crvenka u Borči, gdje je sa suprugom Zoranom i kćerkom Janom došla kako bi trčala.

Postupajuća sudija Jelena Škulić Marjanoviću je odredila pritvor do upućivanja na izvršenje kazne zatvora, ali Marjanović nije direktno sproveden u zatvor jer se rješenje o određivanju pritvoru prvo dostavlja MUP-u i oni moraju da ga uhapse. On je prema pisanju medija u Srbiji u pratnji porodice otišao kući.

Nakon izrečene presude advokati odbrane su dobacivajući uvredljive komentare sudskom vijeću ljutito napustili suđenje, kao i jedna žena koja je vikala u sudu da je Marjanović nevin čovjek.

Škulićeva je prilikom izricanja presude rekla da je nesumnjivo dokazano da je Marjanović iskoristio povjerenje svoje supruge i ubio je na svirep i podmukao način kako je opisano u optužnici.

Ona je rekla da je Marjanović u trenutku izvršenja krivičnog djela bio svjestan dela i zabranjenosti istog.
Po nalaženju suda, olakšavajuće okolnosti su da je otac dvoje dece i da ranije nije osuđivan, dok je od otežavajućih okolnosti cijenio način izvršenja djela, kao i povjerenje njegove supruge, ali i držanje nakon ubistva.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović u potpunosti je zadovoljan prvostepenom presudom.
-Sud je u potpunosti usvojio predloge tužilaštva i pravilno cenio sve dokaze tužilaštva, tako da sam u potpunosti zadovoljan presudom, visinom izrečene kazne i odlukom kojom mu je sud ponovo odredio pritvor -rekao je Stefanović.

Posebno je istakao da je presudu jednoglasno donijelo petočlano sudsko vijeće, od dvoje sudija i troje sudija porotnika, saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Branilac Zorana Marjanovića,  advokat Nikola Dumnić burno je reagovao povodom ove presude i nazvao je skandaloznom.

Dumnić i drugi Marjanovićev branilac Stefan Jokić nisu sačekali završetak izricanja presude, već su ,nakon što je sudija rekla da je Marjanović osuđen na 40 godina uz ljutite komentare upućene sudskom vijeću napustili sudnicu.

Dumnić se po izlasku iz Palate pravde obratio novinarima i rekao da ne postoji personalni dokaz koji ukazuje da je Marjanović počinio ubistvo.

-Niko ga nije lično video da je počinio ubistvo, kao što ni na njemu ni na njoj (žrtvi) nije pronađen trag koji bi upućivao na zaključak suda -rekao je Dumnić.

Marjanović je uhapšen 15. septembra 2017. godine, godinu i po od ubistva. I pre toga je bio privođen, ali je nakon ispitivanja u policiji i na poligrafu puštan zbog nedostatka dokaza. Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je u julu 2019. treću po redu optužnicu protiv njeg  za teško ubistvo.

Marjanović je optužen da je ubio suprugu Jelenu na nasipu u Borči, dok je u neposrednoj blizini mjesta zločina bila i njihova maljoletna ćerka, koja je tog popodneva sa njima došla na nasip.

U završnoj riječi postupajući tužilac Nikola Uskoković je od suda tražio da Marjanovića osudi na maksimalnu kaznu za krivično djelo teško ubistvo od 40 godina, kao i da mu odredi pritvor zbog uznemiravanja javnosti.
Tužilaštvo je ocijenilo da je tokom postupka dokazano da je Marjanović svoju ženu sa umišljajem ubio i to na svirep i podmukao način.

Sa druge strane, četiri advokata odbrane su u svojim završnim riječima osporavali navode tužilaštva i za svog branjenika tražili oslobađajuću presudu.
Marjanović se tada izjasnio da se pridružuje završn
im riječima svojih advokata i da nema šta da doda.
Na presudu i odbrana i tužilaštvo imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Beogradu koji će donijeti pravosnažnu presudu.

On je na početku suđenja u novembru 2019. godine detaljno iznio svoju odbranu negirajući da je ubio suprugu, ali je odbio da odgovara na pitanja tužilaštva.

Marjanoviću je sud vratio puno starateljstvo nad djetetom, koje mu je oduzeto poslije smrti supruge.
On se od 12. juna 2018. brani sa slobode, pošto mu je tada Apelacioni sud ukinuo pritvor, u kojem je bio 10 mjeseci.

Prije hapšenja je u više navrata u medijima govorio o ubistvu, a učestvovao je i u jednom televizijskom rijaliti programu.

Pred presudu u kafiću

Zoran Marjanović je u sudu uz advokate Stefana Jokića i Nikolu Dumnića dočekao izricanje presude u pratnji devojke Zorice Mitrović, brata Miloša i sina Uroša.

Kako javlja Tanjugov reporter Marjanović se pred izricanje presude  sa svojim advokatima nalazio u jednom od kafića iza Palate pravde gdje je veliki broj fotoreportera pokušavao da ga fotografiše.

(Agencije)