ZA POJEFTINjENjE GORIVA U RS TREBA 40 DANA NAKON PADA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU :: Semberija INFO ::

 

ZA POJEFTINjENjE GORIVA U RS TREBA 40 DANA NAKON PADA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU


Foto: Ilustracija
Za pojeftinjenje goriva na domaćem tržištu u prosjeku je potrebno 40 dana od pada cijena na svjetskom tržištu.

To su poručili iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske, uz napomenu da su cijene goriva na benzinskim pumpama u RS u posljednjih desetak dana u konstantnom  padu.
 
Podsjetimo, litar benzina na pumpama u Srpskoj trenutno u prosjeku košta 3,35, a dizela 3,45 KM, što znači da su ova goriva unazad par dana u prosjeku pojeftinila za četiri feninga. Na pojedinim pumpama litar dizela se prodaje za 3,54 KM, što je samo fening manje od njegove maksimalne cijene ove godine, sredinom marta.

Građani naglašavaju da su cijene goriva u Srpskoj izmakle kontroli, te da više niko ne može da uprati šta domaći naftaši i na osnovu čega rade.


– Sad kažu da, od pojeftinjenja nafte u svijetu, treba da prođe 40 dana da bi pala cijena goriva kod nas?! Pitamo se, kakva je to računica, kad svi znamo da su naftaši znali i po dva puta dnevno da dižu cijene, kad je nafta poskupljivala. Bože oprosti, ko da je neko umro, pa treba davati 40 dana. Činjenica je da već duže vrijeme cijena nafte pada, ali mi to ne osjetimo, jer na našim pumpama, i ako dođe do pojeftinjenja, to je po par feninga. Džaba im i to, kad se, ionako, dobrano otelo voziti, s obzirom na to da je litar dizela i dalje skoro 3,5 KM – ističe Milovan K, građevinac iz Banjaluke.
 
Trenutno, barel “brent” nafte košta 106 dolara, koliko je koštao i u maju 2019, s tim da je tada litar goriva u Srpskoj u proseku koštao 2,23 KM. Poslednjeg dana februara, barel je koštao oko 98 dolara, a u prvoj dekadi marta išao je i do 139 dolara.
 
U udruženjima potrošača ističu da domaći naftaši rade kako im odgovora kao što je to, uostalom, i ranije bio slučaj.
 
– Kontrole njihovog poslovanja su slabe, a i ranije se često dešavalo da, sve i kad nafta značajnije pojeftini, oni ili ne reaguju ili neznatno spuste cijene. Takođe, kad je na početku ove krize nafta poskupljivala, naše pumpe su na dnevnom nivou i po dva puta podizale cijene. Zašto tada nisu čekali da prođe 40 dana – kaže direktorka trebinjskog Udruženja za zaštitu potrošača „Oaza“ Nedeljka Ilijić.

(Srpska Info)