Pupovac: Nije smjelo da dođe do zabrane Vučićeve posjete :: Semberija INFO ::

 

Pupovac: Nije smjelo da dođe do zabrane Vučićeve posjete


ZAGREB - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac istakao je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu da nije smjelo da dođe do zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Jasenovac.

Pupovac, koji je navodno hrvatsku vladu obavijestio da Vučić namjerava da dođe u posjetu Jasenovcu, rekao je da nije smjelo da dođe "do ovakve situacije i do ovakvog odlučivanja", prenosi index.hr.

"Nije se smjelo dogoditi da se traže alternativni načini kako da se ta posjeta obezbjedi i prođe u redu. Postojala je u dva navrata komunikacija kad bi to trebalo da se dogodi, pa je odloženo. Ovog puta nije bilo komunikacije, moj pokušaj za tu komunikaciju je propao. I to je ozbiljan problem", naglasio je Pupovac.

Ocijenio je da "ovo nije mali povod" i dodao da je riječ o osjetljivom, traumatičnom i bolnom pitanju.

Pupovac je izrazio bojazan da zbog ove situacije, kako je rekao, ionako loši odnosi između Hrvatske i Srbije mogu biti pogoršani i da bi komunikacija mogla da bude još gora nego sada.

Kaže i da ovo pokazuje odsustvo želje da se ovakve stvari ne događaju.

"Jasenovac je mjesto za iskazivanje pijeteta strašnom zločinu i strašnom broju žrtava, gdje se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, naročito nakon novih žrtava u ratovima 90-ih. Ovo što se dogodilo je posljedica nedovoljnog shvatanja o tome šta je Jasenovac i nedovoljnog slušanja nas kad su u pitanju jasenovačke i sve druge žrtve", naveo je Pupovac.

Izrazio je nadu da "nakon ovoga sve ono što je bilo posloženo kao iskorak u odnosima između Srbije i Hrvatske, u pravima manjina u Hrvatskoj i Srbiji neće biti pokidano".

Pupovac je pozvao sve da spriječe dalju eskalaciju i da "udahnu duboko prije nego što krenu u bilo koji verbalni ili politički korak koji može teško da naruši ionako narušene odnose".

"Pozivam sve i da se u što kraćem mogućem roku posvete komunikaciji i da slušaju one koji su dobre vjere i volje", poručio je Pupovac.


Tanjug / Glas Srpske