Novosti :: Semberija INFO ::

 

27 GODINA OD ZLOČINA NAD 3.500 UBIJENIH SRBA IZ SREDNjEG PODRINjA


Foto: RTRS
U Bratuncu je danas obilježeno 27 godina od zločina nad 3.500 ubijenih Srba iz srednjeg Podrinja koji su u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu počinile muslimanske snage.
 
Obilježavanje je počelo služenjem parastosa kod Centralnog spomen-krsta na gradskom groblju u Bratuncu, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Obilježavanju 27 godina od stradanja Srba na području srednjeg Podrinja prisustvovali su srpski član i predsjedvajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, saobraćaja i veza Neđo Trninić, delegacija Narodne skupštine, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Obilježavanju su prisustvovali i pomoćnik ministra za rada, zapošljavanje o boračko-socijalna pitanja Srbije Zoran Milošević, predstavnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša Srpske, veterana, te opštinske delegacije iz regije Birač.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da je skoro svaka kuća srednjeg Podrinja zavijena u crno i da je to mjesto strašnih zločina u kojem su samo žrtve dobile ime, ali ne i nalogodavci, iako su njihova imena nezvanično svima poznata. Dodik je podsjetio da za zločin nad Srbima u Podrinju niko nije odgovarao.
 
Premijer Srpske rekao je da je u Podrinju izvršen najveći ratni zločin nad civilnim stanovništvom Republike Srpske, podsjetivši da za ove zločine niko nije odgovarao.

- Od pravde za srpske žrtve nikada nećemo odustati - poručio je Višković, istakavši da nikada ne smijemo zaboraviti srpska stradnja u Podrinju.
 
Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je danas dogovorena gradnja centralnog spomen-obilježja na ulazu u Bratunac.

- Svake godine okupljamo se kako bismo odali počast stradalima i onima koji su branili Republiku Srpsku - rekao je Mlađenović i dodao da svi moraju poštovati sve žrtve rata.
 
U periodu od maja do decembra 1992. godine u srebreničkoj opštini ubijeno je više od 400, a u bratunačkoj 560 Srba, većinom civila, među kojima veći broj žena i djece i uništena su 43 srpska sela sa više od stotinu zaselaka, te više vjerskih objekata, devastirana groblja i polupani skoro svi krstovi u srpskim selima.
Obilježavanje 27 godina od stradanja Srba u Podrinju posvećeno je svim srpskim žrtvama iz ovog kraja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a organizuje se kao znak sjećanja na stradanje Srba na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice i Bratunca, kada je ubijeno 69 i zarobljeno 22 vojnika i civila, od kojih niko nije preživio.
 
Na Petrovdan 1992. godine muslimanske jedinice iz Srebrenice napale su srpska sela Zalazje, Biljaču, Sase i Zagone ubijajući sve što su stigli, pljačkajući i paleći srpsku imovinu.

Tako su nastavili realizaciju svog plana etničkog čišćenja započetog u aprilu te godine, prema kojem su uništavali sve što je srpsko, da bi potpuno zatrli tragove postojanja Srba na ovim prostorima. Osim ubijanja i progona stanovništva i uništavanja imovine, uništavali su i srpska groblja i bogomolje, što govori o tome kakav su plan imali.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, uz pomoć opštine Bratunac.

Program obilježavanja godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju počeo je sinoć u Bratuncu promocijom monografije "Bitka za Srebrenicu - Rat za civilizaciju", Dušana Pavlovića.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, rekao je da su Bošnjaci napravili neku vrstu priče koja je već ukorijenjena u međunarodnoj zajednici da su oni jedni stradalnici u Bratuncu i Srebrenici i da su im u tome značajno pomogli Haški tribunal, kao i bh. pravosudne institucije.
 
RTRS