Pedagoški fakultet posjetila delegacija Univerziteta iz Rumunije :: Semberija INFO ::

 

Pedagoški fakultet posjetila delegacija Univerziteta iz Rumunije


U posjeti Pedaškom fakultetu u Bijeljini boravi delegacija Univerziteta Valahia iz rumunskog Targovišta, u okviru koje se dogovara buduća saradnja Univerziteta Istočno Sarajevo i Univerziteta Valahia, a u okviru Erasmus + KA1 programa.
 
Prof. dr Srđan Lalić

U ime rektora i menadžmenta Univerziteta Istočno Sarajevo,  prof. dr Srđan Lalić prorektor za materijalne i ljudske resurse,  poželio je dobrodošlicu rumunskoj delegaciji, uz želju da će doći do uspješne saradnje na dobrobit oba Univerziteta.

“Učešće naših organizacionih jedinica u ovim projektima, konkretno Učiteljskog i Pedagoškog fakulteta, je veoma bitno za naš Univerzitet, jer donosi bodove i napredovanje na rang listama”, rekao je prof. dr Lalić.

 
Saradnja dva univerziteta, kako je rekao Lalić, podrazumijevaće, između ostalog, saradnju dva univerziteta kroz razmjenu profesora -  Univerziteta Istočno Sarajevo i Univerziteta u Targovištu.

 “Ovu priliku koristimo da praksu razvijenih zemalja, konkretno zemalja  EU, usaglasimo sa našom zakonskom regulativom i našim Zakonom o  obrazovanju. To će, između ostalog, značiti da naši studenti period školovanja, jedan semester, borave na  Univerzitetu Valahi i da nastave studije na njihovim univerzitetima”, istakao je Lalić.

 Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini prof.dr Dalibor Stević izrazio je zadovoljstvo zbog posjete  delegacije Univerziteta Valahija, izražavajući očekivanje da će u narednom periodu dva univerziteta imati dobru saradnju, na obostrano zadovoljstvo.

 
 Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini prof. dr Dalibor Stević i
Laura Monika Giorgu, rektor Univerziteta Valahija iz Targovišta

Dalibor Stević podsjetio je da je delegacija iz Bijeljine nedavno boravila u posjeti Univerzitetu Valahija, navodeći da je današnja posjeta uzvratna posjeta Univerzitetu Istočno Sarajevo.  

 “U osnovnim crtama dogovorena je buduća saradnja dva univerziteta, ali i dva fakulteta. Posjeta je organizovana u okviru Erasmus projekat. Naše želje su obostrane i da nastavimo saradnju po svim pitanjima i da to preraste u dugogodišnje prijateljstvo i poslovnu saradnju”, rekao je Stević.

On je izrazio nadu da će naši studenti u narednom periodu imati priliku da vide Rumuniju i upoznaju studente u toj zemlji, a da studenti iz Rumunije dolaze u posjetu RS i Univerzitetu Istočno Sarajevo.

“Još u Rumuniji dogovorili smo značajnu saradnju u oblasti naučno istraživačkog rada, oni u Rumuniji imaju naučne skupove i časopise, gdje su visoko rangirani. Nadamo se da ćemo biti suorginizatori naučnih skupova ovde, ali i kod njih”, naglasio je Stević.

U vezi naučno istraživačkih projekata, kaže Stević, Rumunija obzirom da je u EU, u odnosu na BiH, je u  povoljnijem položaju i imaju lakši pristup fondovima, a u narednom periodu se očekuje zajedničko učešće u projektima.  

Laura Monika Giorgu, rektor Univerziteta Valahija iz Targovišta, izjavila je da je planirana razmjena studenata i nastavnog kadra, ističući da joj je izuzetna čast jer delegacija iz Rumunije boravi u Bijeljini.

Univerzitet Valahija ima šest doktorskih programa, a do sada ima 143 potpisana sporazuma sa različitim univerzitetima.  

 

Semberija info - Tekst i foto: Z.Kusmuk