(Ne)zaustavljiv trend: Škole u Srpskoj za pet godina osiromašile za 5.800 osnovaca :: Semberija INFO ::

 

(Ne)zaustavljiv trend: Škole u Srpskoj za pet godina osiromašile za 5.800 osnovaca


U školama u Republici Srpskoj iz godine u godinu sve je manje osnovaca, a neki od glavnih razloga su pad stope rađanja, migracije, ekonomska situacija koja demotiviše ljude da zasnivaju i proširuju porodice.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, 2017/18. godine u osnovnim školama bila su 5.042, a u prošloj školskoj godini 4.967 odeljenja. U ovom periodu, broj osnovaca je sa 90.955 pao na 85.137, dok je broj prvačića smanjen za preko 700.

Iz osnovnih škola u RS, zbog odlaska u inostranstvo, za pola decenije ispisano je skoro 2.300 učenika. Zvanična statistika pokazuje da je u ovom periodu mjesto pohađanja škole promijenilo ukupno 7.189 osnovaca, od čega su 2.294 to učinila zbog odlaska i nastavka školovanja negdje u inostranstvu. Dakle, svaki treći učenik koji je promijenio mjesto školovanja napustio je Srpsku.

I u Ministarstvu prosvjete i kulture RS naglašavaju da je u posljednjih nekoliko godina aktuelno kontinuirano smanjenje broja upisane djece.
– Međutim, ove godine imamo povećanje broja upisanih prvačića i vjerujemo da su tome doprinijele i populacione mjere koje Vlada RS preduzima. Prema podacima dobijenim od osnovnih škola, u školsku 2022/23, u aprilu i maju upisana su 9.074 učenika, što je za 125 više u odnosu na broj koji je pohađao prvi razred u školskoj 2021/22, a očekujemo da će ovaj broj do početka škole biti i veći – kažu za Srpskainfo u ovom ministarstvu.

U resornom ministarstvu podsjećaju da je norma nastavnika odjeljenje, čiji broj zavisi od broja učenika.
– Neminovno je da u situacijama kada imamo manji broj upisanih učenika dolazi i do smanjenja norme nastavnika. Ministarstvo putem razgovora s rukovodstvom škola i s predstavnicima sindikata, te redovnim praćenjem i analizom stanja u školama, djeluje proaktivno na smanjenje uticaja koji pad broja učenika ima na norme radnika u osnovnom obrazovanju, uvažavajući socijalne posljedice koje bi eventualno iz toga mogle nastati – poručuju iz MPiK.


Srpskainfo