Sjeverni tok 1 od sutra bez gasa, Njemačka strepi od potpunog zavrtanja slavine :: Semberija INFO ::

 

Sjeverni tok 1 od sutra bez gasa, Njemačka strepi od potpunog zavrtanja slavine


BERLIN - Najvažniji gasovod kojim se dostavlja ruski gas Njemačkoj, Sjeverni tok 1, zbog remonta od sutra, kako je ranije najavio operater, neće raditi, što povećava strepnju u Njemačkoj da bi to mogao značiti potpuno „zavrtanje slavine“.

Ministar privrede Robert Habek izrazio je strah da Rusija i nakon remonta neće više isporučivati gas. navodi Tanjug.

Radovi će trajati 10 dana, do 21.jula, pa tokom remonta više neće biti isporuka gasa iz Rusije Njemačkoj.

Rusija je već u junu značajno smanjila količine koje isporučuje zapadnoj Evropi, uz obrazloženje problema zbog nedostajuće turbine.

Prema podacima Savezne agencije za mreže, Njemačka trenutno dobija svega oko 40 odsto gasa preko Sjevernog toka.

I preko drugih gasovoda je Njemačka dobijala manje količine gasa.

Vlasti u Berlinu polaze od toga da bi isključenje Sjevernog toka 1 moglo trajati duže nego što je najavljeno, možda i do dve nedjelje.

Međutim, od produženja remonta veći je strah da bi Sjeverni tok i nakon radova mogao ostati bez gasa.

Njemački vicekancelar i ministar privrede Habek rekao je da očekuje i najgori scenario.

"Sve je moguće, sve se može dogoditi. Može biti da će biti isporučivano više gasa, više nego ranije, ali može doći i do potpune obustave isporuka", podvukao je on.

Taj strah dijeli i njemačka industrija, prije svega hemijska i farmaceutska, koja je veliki potrošač energije.

Direktor VCI Volfgang Grose Entrup rekao je da se industrija priprema za smanjenje ili čak obustavu isporuka.

Prema njegovim riječima, najprije bi probleme osjetile kompanije na jugu i jugoistoku Njemačke zbog sistema gasovoda, dok bi sjever i zapad mogao da se jednostavnije snabdijeva preko luka.

U velikim kompanijama kao što su BASF, Merck ili TisenKrup u toku su pripreme za vanrednu situaciju.

Iz TisenKrupa poručuju da su mogućnosti da se štedi gas u proizvodnji gotovo minimalne.

Ograničenja u snabdijevanju gasom, kažu, značila bi i ograničenja u proizvodnji.

U međuvremenu objavljeno je da će Kanada odobriti ukidanje sankcija na povrat popravljenih ruskih turbina Njemačkoj, najavio je kanadski ministar prirodnih resursa. prenosi Inex.hr.

One su potrebne Gaspromu za održavanje rada gasovoda Severni tok 1.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji, rekla je da će taj potez podržati "sposobnost Evrope da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prelaz s ruske nafte i gasa".

Uvode nove sankcije

Kanada je takođe najavila da će proširiti sankcije protiv ruskog energetskog sektora na industrijsku proizvodnju. Nove kanadske sankcije "primjenjivaće se na kopneni i cjevovodni transport i proizvodnju metala i prevoza, računarske, elektronske i električne opreme, kao i mašina".

Kanada je dodala da će "u nedostatku snabdijevanja gasom, njemačka privreda pretrpjeti značajne poteškoće, a sami Nijemci će biti u opasnosti da neće moći da griju svoje domove kako se približava zima."

Njemačka vlada potvrdila je u petak da je primila pozitivan signal iz Kanade u vezi s turbinama potrebnim za održavanje Sjevernog toka 1. Turbine bi prvo bile poslate u Njemačku, koja će ih potom isporučiti ruskom državnom poduzeću Gasprom, rekao je vladin izvor za Rojters ranije u toku nedelje.

Ruski Gasprom smanjio je kapacitet duž gasovoda Sjeverni tok 1 na samo 40 posto uobičajenih količina prošlog mjeseca, navodeći kao razlog odgođeni povrat opreme koju servisira njemački Siemens Energy u Kanadi. Kremlj je u petak rekao da će povećati isporuke gasa Evropi ako turbina bude vraćena.

Ukrajina se usprotivila predaji turbina Gaspromu i Kijev vjeruje da bi se takvim potezom izigrale sankcije Rusiji, rekao je u četvrtak izvor ukrajinskog ministarstva energetike.


Nezavisne novine