SLAVENKO RISTIĆ: MEDIJSKA HAJKA NEĆE ME SPRIJEČITI U DOVOĐENjU INVESTITORA U SRPSKU :: Semberija INFO ::

 

SLAVENKO RISTIĆ: MEDIJSKA HAJKA NEĆE ME SPRIJEČITI U DOVOĐENjU INVESTITORA U SRPSKU


Direktor Tehničkog remonta Bratunac Slavenko Ristić izjavio je da je zapanjen i iznenađen nivoom medijske hajke i cijelog skandala koji je pokrenut bez bilo kakvog osnova povodom posjete privredne delagacije Vijetnama, koju je predvodio predsjednik korporacije Sapa tale grup Mai Vu Min.

- Nikada nisam odgovarao na gluposti i laži koje se zlurado plasiraju, pa je to razlog zašto se do sada nisam oglašavao u vezi sa kampanjom i salvom laži i konstrukcija koje su isfabrikovane i plasirane u sarajevskim medijima i njihovim ispostavama u Republici Srpskoj, poput BN televizije, na šta su se, nažalost, primili i neki mediji iz Srbije. Poznato mi je gdje i ko sve u tome učestvuje - istakao je Ristić u izjavi Srni upitan da prokomentariše medijsku hajku koja se posljednjih dana neprestano vodi u vezi sa posjetom vijetnamske privredne delegacije Republici Srpskoj.

Ristić je naglasio da je to poprimilo takav nivo bezobrazluka da se sada morao oglasiti. On je upitao ko se to prepao da bi u Republiku Srpsku mogli da dođu strani investitori i ko to pokušava da blamira rukovodstvo Republike Srpske, ocijenivši da to mogu samo neprijatelji Republike Srpske.

- Mai Vu Min došao je naš poziv, u organizaciji Tehničkog zavoda Bratunac, u pratnji predstavnika ambasade Vijetnama u Berlinu koja je zvanično nadležna za BiH i ćerke predsjednika Vijetnama, a sve u želji da privučemo strane investitore u Republiku Srpsku i da uspostavimo poslovne odnose - istakao je Ristić.
Ristić je pojasnio da je Vu Min pozvan u Republiku Srpsku s ciljem da sagleda mogućnosti investiranja u Republiku Srpsku.

On je naveo da je Vu Min tom prilikom izrazio želju da, kada je već u Republici Srpskoj i BiH, da se sastane i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

- I Dodik i Cvijanovićeva, kao i svaki put do sada, izrazili su spremnost da razgovaraju sa mogućim investitorima koji dođu u Srpsku i BiH, pa tako i sa privrednom delegacijom iz Vijetnama a sve u namjeri da se privuku strani investitori u Srpsku koji nude niz mogućnosti za uspješno poslovanje - rekao je Ristić.

On je napomenuo da je Mai Vu Min prije toga imao susrete i sa ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem o čemu su pisali mediji: /https://vietnamnet.vn/en/business/vn-origin-billionaire-wishes-to-promote-trade-economic-cooperation-between-germany-serbia-and-vietnam-538350.html, a u prošlom periodu i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Taj čovjek je došao u Republiku Srpsku i BiH, u pratnji matične ambasade, a pri tome je trošio svoj novac, nije tražio ništa za uzvrat. Ako je to prevera onda neka se to tako i zove. Mi nemao ništa protiv, naprotiv, zadovoljni smo što smo postigli načlene dogovore o uspostavljanju saradnje - rekao je Ristić.

On je zahvalio predsjedavajućem Predsjedništva BiH, predsjedniku Srpske i Vladi na izdvojenom vremenu da razgovaraju sa jednim od značajnih privrednika koji je zainteresovan za investiranje u Srpskoj.

- Uvjeren sam da ćemo u budućnosti ostvariti privrednu saradnju sa ovim čovjekom, potpisali smo već neke sporazume, u načelu smo postigli i neke dogovore, a nadamo se uskoro i uzvratnoj posjeti u okviru koje je planiran i susret sa premijerom Vijetnama - naglasio je Ristić.

On je dodao da je Mai Vu Min nakon BiH otišao u Dubai gdje se sastao sa predstavnicima tamošnjeg investiconog fonda, jednim od najozbiljnijih u regionu i svijetu, što dodatno govori o ozbiljnosti vijetnamske privredne delegacije.

- Volio bih da mi u BiH konačno krenemo naprijed, da radimo na jačanju saradnje sa stranim investitorima i privlačenju investicija s ciljem otvaranja novih radnim mjesta, a ne da se vraćamo godinama unazad i zabijemo jedni drugima klipove pod noge - istakao je Ristić.

On je naglasio da je stekao utisak da je sva medijska hajka pokrenuta zlonamjerno s ciljem da se spriječi bilo kakva saradnja i investiranje u Republiku Srpsku.

- To je za mene začuđujuće i neshvatljivo. Vijest o posjeti privredne delegacije iz Vijetnama Republici Srpskoj objavljena je na nacionalnoj televizije te države: https://www.youtube.com/watch?v=Ydo-wqiw63k&feature=youtu.be  i  https://www.youtube.com/watch?v=LN2oJUBQWR8&feature=youtu.be/, kao i u programima mnogih drugih ozbiljnih medijskih kuća, poput američke agencije Blumberg - naglasio je Ristić.

Zar naš zajednički cilj, kaže Ristić, ne bi trebalo da bude da privlačimo strane investitore, da otvaramo nova radna mjesta, da zadržimo stanovništvo u Republici Srpskoj i BiH.

- Moj cilj je da uspostavljam saradnja sa stranim investitorima, kako bi oni došli i investirali na naše prostore i da otvore nova radna mjesta da se što više ljudi zaposli. Iz tog razloga neshvatljiva mi je ta medijska hajka koja se već danima vodi, ali u svakom slučaju to me neće spriječiti da nastavim da radim za dobrobit Republike Srpske i našeg naroda - poručio je Ristić.

Korporacija Sapa tale grup poznata je u svijetu po investiranju u razne privredne grane. Tokom nedavne posjete Republici Srpskoj, odnosno Banjaluci, Bratuncu i Bijeljini, dogovoreno je da se u skoro vrijeme konkretizuju rezultati njihove posjete i da se preduzmu investiranja u određene oblasti, među kojima i u neke programe u Tehničkom remontu Bratunac.

​Bijeljina / SRNA