Sukob u Ukrajini: Šojgu obavijestio Putina da je Lugansk pod ruskom kontrolom :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Šojgu obavijestio Putina da je Lugansk pod ruskom kontrolom


MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 130. dan. Lokalni guverner saopštio je da su najmanje tri osobe poginule, a desetine stambenih zgrada oštećene u ruskom gradu Belgorodu. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio je predsjednika Rusije Vladimira Putina o, kako je navedeno, «oslobađanju samoproglašene Luganske Narodne Republike», prenose ruske agencije. Grad Lisičansk nije pod „potpunom kontrolom” ruskih snaga, uprkos suprotnim tvrdnjama Moskve, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak za BBC.

14.46 - Gradonačelnik: Snažno granatiranje Slavjanska, mnogo žrtava

Grad Slavjansk, na istoku Ukrajine, snažno je granatiran iz višecjevnih raketnih bacača, mnogo ljudi je poginulo i ranjeno, izjavio je danas gradonačelnik Vadim Ljah.

- Ima 15 požara. Mnogo je poginulih i ranjenih - naveo je Ljah na Telegramu, prenosi Rojters.

On je dodao da je to najsnažnije granatiranje Slavjanska u posljednje vrijeme, navodi Rojters.

14.32 - Zaharova: Kijev pokušava da isprovocira Moskvu da uzvrati

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da udari ukrajinskih snaga po stambenim kvartovima imaju za cilj da pokušaju da isprovociraju Moskvu da uzvrati takvim udarima.

Zaharova je za TV Rusija 24 rekla da „akcije Kijeva nisu samo koordinisane sa Zapadom, već ih Zapad, najvjerovatnije, podstiče“, prenosi RIA Novosti.

- To se radi kako bi nas primorali da uzvratimo takvim udarima, a zatim još više širili antirusku histeriju - kazala je Zaharova.

13.33 - Kijev:Lisičansk nije pod potpunom kontrolom ruskih snaga

Grad Lisičansk nije pod „potpunom kontrolom” ruskih snaga, uprkos suprotnim tvrdnjama Moskve, izjavio je danas portparol ukrajinskog ministarstva odbrane Jurij Sak za BBC.

- Za Ukrajince je očuvanje ljudskih života glavni prioritet, tako da se ponekad povlačimo iz određenih oblasti kako bismo ih kasnije mogli ponovo zauzeti - naveo je Sak i dodao da je situacija u Lisičanku već duže vrijeme napeta i da ruske kopnene snage „non-stop napadaju grad“, prenosi BBC.


Sak je istakao da region Donbas neće biti izgubljen ni ako ruske snage zauzmu cijeli Lugansk, navodi britanska televizija.

On tvrdi da postoje i drugi veliki gradovi u oblasti Donbasa, posebno u regionu Donjecka, koji su pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

-To su gradovi koji su posljednjih dana bili mete žestokih raketnih napada, artiljerijskog granatiranja, ali bitka za Donbas još nije završena - ističe Sak, prenosi BBC.

Sak dodaje da je Ukrajina puna nade i da dobija podršku svojih zapadnih saveznika, te da će na kraju akumulirati dovoljno teške artiljerije i drugih vrsta naoružanja, što će joj omogućiti da savlada ruske snage.

11.52 - Šojgu obavijestio Putina o „oslobođenju" LNR“

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obavijestio je predsjednika Rusije Vladimira Putina o, kako je navedeno, «oslobađanju samoproglašene Luganske Narodne Republike», prenose ruske agencije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Šojgu obavijestio Putina o uspostavljanju pune kontrole nad gradom Lisičanskom, prenosi Interfaks.

11.43 - Ministarstvo:Ruske trupe potpuno opkolile grad Lisičansk

Ruske trupe u potpunosti su opkolile grad Lisičansk na istoku Ukrajine, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

- Ruske trupe i jedinice LNR se sada bore unutar Lisičanska i u potpunosti su porazile opkoljenog neprijatelja - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da su opkoljena sela oko Lisičanska - Verhnjekamenka, Zolotarjovka i Belogorovka, kao i da je zatvoren obruč oko tog grada.

Kako ruski mediji prenose, ruske snage se sada bore sa ukrajinskom vojskom unutar grada.

Juče su zauzeta pojedina naselja u okolini Lisičanska.

Portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-potpukovnik Igor Konašenkov je rekao da se za posljednja dva dana na tom području predalo 38 ukrajinskih vojnika, preneo je Interfaks.


10.02 – Starovojt: Oborena dva drona "svift"

Ruska protivazdušna odbrana oborila je tokom noći u blizini Kurska dvije ukrajinske bespilotne letjelice "Svift", izajvio je danas guverner tog regiona Roman Starovojt.

- Na prilazu Kursku, naša protivazdušna odbrana oborila je dva ukrajinska drona „Svift“ - naveo je Starovojt.

On je istakao da, zbog stručnih postupaka vojske, nije bilo žrtava. 

8.52 - Medvedev: Evropljani su umorni od Ukrajinaca

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev ocijenio je da „ljubav“ Evropljana i Ukrajinaca puca, jer su od njih svi već umorni.

- Izgleda da se uzbudljiva ljubavna priča Evropljana i Ukrajinaca završava. Evropljani više ne žele Ukrajince, već su umorni od njih. Besni Poljaci prisjetili su se svog pomahnitalog nacionalizma. Glasno podsjećaju skoro četiri miliona Ukrajinaca, koji su se smjestili u njihovoj zemlji na to da su u Poljskoj - napisao je Medvedev na svom Telegram kanalu.


Kako prenosi Sputnjik, on je dodao da se "slični procesi odvijaju i u drugim evropskim zemljama, koje su započele ''ljubavne igre'' sa Kijevom“.

Medvedev je naveo da je od ukrajinofilije do ukrajinofobije samo jedan korak.

7.47 - Rogov:Ukrajinske snage dva puta gađale Melitopolj

Ukrajinske snage su tokom noći dva puta gađale Melitopolj dalekometnim višecjevnim bacačima raketa, izjavio je član glavnog savjeta državne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je na svom „Telegramu“ napisao da je prvi put na Melitopolj ispaljeno između osam i 10 raketa, a drugi put osam.

Trenutno se utvrđuju informacije o žrtvama granatiranja i stepenu razaranja, prenosi Sputnjik.

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i azovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine.

U regionima su formirane civilno-vojne uprave, počeli su da se emituju ruski TV kanali i radio-stanice, obnavljaju se trgovinske veze. Regioni su objavili da planiraju da uđu u sastav Rusije.

7.28 - Lukašenko:U slučaju napada biće gađani centri odlučivanja

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko zaprijetio je vojnom odmazdom svakome ko napadne njegovu zemlju jer rastu napetosti oko rata u Ukrajini.

Lukašenko je, govoreći povodom 3. jula, bjeloruskog Dana nezavisnosti, izjavio da je naredio svojim oružanim snagama da gađaju "centre odlučivanja" zapadnih prestonica u slučaju napada na Bjelorusiju, poručivši "ne dirajte nas i mi nećemo dirati vas", prenijela je bjeloruska agencija Belta.

- Ako se samo usudite da napadnete, kao što oni planiraju, na jugu Gomelj ili rafineriju nafte Mozir, aerodrome i uzletišta u Lunjinecu ili Brestu, odgovor će biti momentalan. U jednoj sekundi! Imamo čime da odgovorimo - upozorio je Lukašenko.

On je dodao "da će odgovor biti nedvosmislen".

6.15 - Lokalni guverner: Troje poginulih u eksplozijama u ruskom gradu Belgorodu

Najmanje tri osobe danas su poginule, a desetine stambenih zgrada su oštećene u ruskom gradu Belgorodu, saopštio je lokalni guverner, nakon ranijih izvještaja o nekoliko eksplozija u tom gradu koji se nalazi blizu granice sa Ukrajinom.

Najmanje 11 stambenih zgrada je oštećeno i 39 privatnih stambenih objekata, uključujući pet koji su potpuno uništeni, rekao je Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti.

Izvještač Rojtersa nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri ove izveštaje, a iz Ukrajine nije bilo reakcije na te informacije, dok TASS prenosi da su u eksplozijama ranjene četiri osobe.

6.30 - Danas ističe rok za 70 ruskih diplomata da napuste Bugarsku

Danas ističe rok za odlazak 70 ruskih diplomata iz Bugarske.

Odluku o njihovom protjerivanju donela je vlada smijenjenog premijera Kirila Petkova, zbog, kako je ranije saopšteno, sumnje da su se bavili špijunažom.

Moskva je najavila recipročne mjere, a prva je bila zatvaranje ruske Ambasade u Sofiji, preneli su bugarski mediji.

Ovo je rekordan broj ruskih diplomata koji su proterani iz jedne evropske zemlje.

1.20 -Ruska vojska saopštila da je izvukla potopljeni brod iz luke Berđansk

Ruska vojska je saopštila da je izvukla iz vode veliki desantni brod koji je, prema tvrdnji zvaničnika, potopila njegova posada nakon što ga je oštetio ukrajinski raketni udar u luci Berđansk 24. marta ove godine, prenosi BBC.

U ruskom izvještaju, navodi se, nisu izneijti detalji o šteti na brodu, ali se kaže da će on biti odvučen u luku Kerč na Krimu.

Britanska televizija navodi da je u pitanju brod “Saratov”, koji je dugačak 113 metara i može ponijeti do 1.500 tona tereta.

0.30  - Kijev:Lisičansk pod granatama, ali nismo opkoljeni

Ukrajinske vlasti su saopštile da njihove snage trpe intenzivno rusko granatiranje u gradu Lisičansku, ali poriču tvrdnje da su opkoljeni.

- Jedva uspijevamo da ugasimo velike požare u Lisičansku - izjavio je guverner Luganske oblasti Serhij Hajdaj, prenosi BBC.

Lisičansk je posljednji grad koji drže Ukrajinci u Luganskoj oblasti, dijelu regiona Donbas, a Rusija je prošlog mjeseca zauzela obližnji grad Severodonjeck.


Agencije / Glas Srpske