SAMO DVA ODSTO GRAĐANA VJERUJE STRANKAMA, MUČE IH ŽIVOTNI TROŠKOVI :: Semberija INFO ::

 

SAMO DVA ODSTO GRAĐANA VJERUJE STRANKAMA, MUČE IH ŽIVOTNI TROŠKOVI


Samo 11 odsto građana BiH smatra da zemlja ide u dobrom smjeru i 13 odsto ih smatra da mladi ljudi imaju budućnost u zemlji, proističe iz istraživanja koje je objavio Međunarodni republikanski institut (IRI) u svom regionalnom istraživanju sprovedenom u januaru i februaru ove godine.

Oko 44 odsto građana BiH smatra da su najveći problem u BiH nezaposlenost i visoki troškovi života, a oko 17 odsto kao glavni problem vide razgranatu korupciju. Prema istraživanju, 31 odsto ih smatra da su zadovoljni kako se demokratija razvija u zemlji, a gotovo 70 odsto ih nije zadovoljno demokratskim razvojem. Polovina građana BiH smatra da su mediji slobodni ili relativno slobodni, dok ih isto toliko misli da mediji ne izvještavaju slobodno i nezavisno.

Međutim, tek 18 odsto ih smatra da se BiH može opisati kao demokratija, dok ih 78 odsto nema povjerenja u trenutni politički sistem. Milorad Dodik i Draško Stanivuković dva su najpopularnija političara u RS, a, barem sudeći prema rezultatima ovog istraživanja, slijede Jelena Trivić, Nebojša Vukanović i Željka Cvijanović.

Zanimljivo je i to da građani BiH najviše povjerenja imaju u policiju, i to oko 50 odsto, a nakon policije slijede vojska, vjerske institucije i mediji. Samo šest odsto građana BiH ima puno povjerenje u pravosuđe, a političke stranke uživaju puno povjerenje kod samo dva odsto građana BiH.

Sva tri naroda u BiH EU vide kao najvećeg donatora, i to njih 26 odsto, dok SAD kao najvećeg donatora vidi njih 13 odsto. Slijede Kina, Njemačka, Rusija i Turska. U RS je, takođe, prepoznata EU kao veliki donator, jer se 28 građana RS tako izjasnilo, ali titulu najvećeg donatora u BiH, kada su u pitanju građani RS, odnijela je Rusija, jer 31 odsto građana RS vjeruje da je upravo Rusija najviše donirala. SAD u RS kao najvećeg donatora BiH vidi tek jedan odsto građana, Kinu njih sedam odsto, a Njemačku tek pet odsto.

Među Srbima najpozitivnije mišljenje uživa Srbija, kojoj povjerenje daje 94 odsto građana, a nakon nje slijedi Rusija, kojoj vjeruje 89 odsto pripadnika srpskog naroda. Kinu pozitivno doživljava 79 odsto građana RS, a 71 odsto građana RS pozitivno mišljenje ima o Njemačkoj. SAD su među najnegativnije ocijenjenim zemljama od strane Srba, o kojima pozitivno mišljenje ima 36 odsto pripadnika srpskog naroda. Čak i Hrvatska i Turska uživaju veće povjerenje među Srbima, jer Tursku pozitivno vidi 57 odsto građana srpske nacionalnosti, a 52 odsto ih pozitivno vidi Hrvatsku.

Iako je većina građana BiH opredijeljena za Zapad, među srpskim narodom u BiH EU i Zapad uživaju nisku podršku. Samo 26 odsto Srba smatra da bi spoljnopolitički kurs BiH trebalo da bude samo EU i Zapad, dok ih 31 odsto smatra da BiH treba jednako da bude orijentisana i prema Zapadu i prema Rusiji.

Velika većina građana i u RS i u FBiH podržava inicijativu "Otvoreni Balkan", i to oko 75 odsto građana RS, a oko 65 odsto građana FBiH. Zanimljivo je da Hrvati još i više podržavaju "Otvoreni Balkan" od Srba, jer, prema podacima IRI-jevog istraživanja, 76 odsto njih ovu inicijativu vidi na pozitivan način, dok isto smatra 75 odsto Srba.

Kao najveću političku prijetnju za BiH Srbi vide SAD, i to njih 45 odsto, a najmanje prijetnje po BiH, prema njihovom mišljenju, predstavlja Rusija, jer samo šest odsto Srba ovu zemlju vidi kao prijetnju. Među Srbima, najveći svjetski lider je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, kojem povjerenje poklanja 84 odsto Srba, a slijedi ga Vladimir Putin, predsjednik Rusije, kojem vjeruje 83 odsto Srba. Njih 52 odsto ima pozitivno mišljenje o Si Đipingu, predsjedniku Kine. Samo 15 odsto Srba ima pozitivno mišljenje o Džou Bajdenu, američkom predsjedniku.

(Nezavisne)