Patrijarh Porfirije: Postigli smo dogovor i saglasnost o Temeljnom ugovoru SPC i Vlade Crne Gore :: Semberija INFO ::

 

Patrijarh Porfirije: Postigli smo dogovor i saglasnost o Temeljnom ugovoru SPC i Vlade Crne Gore


BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas poslije sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem da su postignuti dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora SPC i Vlade Crne Gore, da je tekst usaglašen i da sada treba da prođe kroz Sinod SPC i bude potvrđen, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

-Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone - rekao je patrijarh Porfirije.

Kaže da je se ušlo u završnu završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

-I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je reč o Vladi Crne Gore i SPC. Postojeći tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen i ako Bog da bude sve u redu, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja - istakao je patrijarh.

Dodao je da će, kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora, to doprinijeti i normalizaciji odnosa između države Crne Gore i SPC.


Tanjug / Glas Srpske