CENTAR ZA OBRAZOVNU TEHNOLOGIJU REPUBLIKE SRPSKE: METODIČKA OBUKA NASTAVNIKA :: Semberija INFO ::

 

CENTAR ZA OBRAZOVNU TEHNOLOGIJU REPUBLIKE SRPSKE: METODIČKA OBUKA NASTAVNIKA


Stručno i naučno udruženje „Centar za obrazovnu tehnologiju Republike Srpske“ realizovalo je uspješno tokom drugog polugodišta školske 2018/19. godine u saradnji sa kompanijom Lanako iz Banja Luke projekat pod nazivom „Metodička obuka nastavnika za rad u elektronskoj učionici projekta Dositej u osnovnim školama Republike Srpske“ koji je podržalo i finansiralo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske kroz javni konkurs za podršku projekata realizacije stručnih skupova o razvoju tehnologija.
 
Cilj projekta je bio unapređivanje metodičke obučenosti nastavnika u osnovnim školama Republike Srpske za realizaciju nastave u elektronskim učionicama projekta Dositej primjenom programa za upravljanje učenje, kao i njihova obuka iz oblasti metodike medija i početne nastave informatike. Svrha realizacije projekta je bila da se realizacijom metodičke obuke nastavnika osnovnih škola RS koji nastavu realizuju u elektronskim učionicama projekta Dositej stvore pretpostavke za samoodrživost projekta Dositej u svim osnovnim školama i da se nastava u elektronskim učionicama izvodi redovnije nego što je to trenutno slučaj, kao i da se svi prijedlozi do kojih se dođe tokom realizacije stručnih predavanja upute u vidu preporuke Republičkom pedagoškom zavodu RS i Ministarstvu prosvjete i kulture RS.
 
Predavanja u sklopu projekta su realizovana u 10 osnovnih škola u gradu Bijeljini i opštinama Zvornik i Lopare kroz redovne obuke treće faze projekta Dositej koju realizuje kompanija Lanako. Obuku je uspješno završilo 166 nastavnika razredne i predmetne nastave koji određeni broj svojih nastavnih časova realizuju u elektronskoj učionici projekta Dositej koja podrazumijeva upotrebu kompjutera od strane učenika i nastavnika uz primjenu programa za upravljanje učenjem kojim upravlja nastavnik kao voditelj nastavnog procesa uz određenu autonomiju u radu i procesu učenju svakog od učenika. Svi nastavnici koji su uspješno završili obuku dobili su sertifikate o realizovanom stručnom usavršavanju.
 
-U narednom periodu naše stručno i naučno udruženje će preduzeti, u saradnji sa kompanijom Lanako, Pedagoškim fakultetom u Bijeljini i Ministarstvom za naučnoistraživački rad, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, aktivnosti na realizaciji inicijative za uvođenje novog studijskog programa „Razredna nastava i informatika“ u cilju sistemskog školovanja nastavnog kadra za rad u elektronskim učionicama projekta Dositej'', najavio je dr Igor Solaković, predsjednik ,,Centra za obrazovnu tehnologiju Republike Srpske''.