PUMPADžIJE UPRKOS LOŠEM KVALITETU SKUPO NAPLAĆUJU GORIVO :: Semberija INFO ::

 

PUMPADžIJE UPRKOS LOŠEM KVALITETU SKUPO NAPLAĆUJU GORIVO


Foto: Ilustracija
Na pojedinim benzinskim pumpama u Srpskoj gorivo nije odgovarajućeg kvaliteta, o čemu svjedoči i podatak da su tim poslovnim subjektima inspektori u 2021. godini napisali 32 prekršajna naloga u vrijednosti od 388.000 maraka.

U Inspektoratu RS kazali su da su u toku 2021. godine u oblasti nafte i gasa obavili 1.324 kontrole, te da su uzeli 2.189 uzoraka goriva.

"Laboratorijskim analizama u 17 slučajeva utvrđena su odstupanja u odnosu na parametre definisane Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva", kazali su u Inspektoratu.

Naglasili su da je najčešća neusaglašenost tečnog naftnog goriva prisutna kod "dizela" u pogledu parametra "tačka paljenja", čiji standard je propisan Odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva.

U Inspektoratu RS podsjećaju da kontrole usklađenosti kvaliteta tečnih naftnih goriva obavljaju u dva perioda, odnosno ljeti i zimi.

Pojedini vozači u Srpskoj navode da pojedine pumpe treba izbjegavati u širokom luku.

"Pored toga što je gorivo skupo, ono je na pojedinim benzinskim pumpama i nekvalitetno. Nažalost, točimo i gorivo nikakvog kvaliteta koje papreno plaćamo, što nanosi i veliku štetu vozilima. Automehaničari nas i savjetuju da ne idemo na pojedine pumpe i da tamo ne točimo gorivo jer su se uvjerili da loš kvalitet goriva kod velikog broja vozila dovodi do kvara", navode vozači.

Dodaju da bi, ako ništa, inspektori trebalo da objave nazive onih kod kojih su utvrdili određene propuste kad je u pitanju kvalitet.

"Ali u ovoj zemlji od toga nema ništa. Nisu objavili ni kada su kršili marže i dizali neopravdano cijene goriva, pa neće ni sad. Rade šta hoće, jer im se može", ističu ogorčeni vozači. 

Cijene goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj idu uzlaznom putanjom od početka ove godine, pa je na pojedinim pumpama litar dostigao i cijenu od 3,75 maraka.

Međutim, sve su prilike da se tu korekcije neće zaustaviti jer naftaši najavljuju dalji rast cijena.
Prema njihovim prognozama, litar će ubrzo koštati i četiri marke, pa i više. Kako navode, sve zavisi od ulaznih cijena, što, kako kažu, sve zavisi od rafinerija u okruženju.

Marža

Inspektori u Srpskoj od početka marta kontrolišu poštivanje uredbe o ograničenoj marži na naftne derivate.

Na osnovu toga izdata su 202 prekršajna naloga u vrijednosti od oko 1,5 miliona KM, dok utvrđena protivpravno stečena imovinska korist iznosi 139.287 KM.
 
(Nezavisne)