HITNO POVEĆANjE PLATA ZA 100 KM :: Semberija INFO ::

 

HITNO POVEĆANjE PLATA ZA 100 KM


Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, te Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, po hitnom postupku.

​Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i javnim službama Republike Srpske, a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih. Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM – saopšteno je iz Vlade RS.

Ovi zakoni, kako tvrdi predlagač, predstavljaju jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Izmjene sadržane u zakonima u odnosu na Zakon o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske i Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske odnose se na preko 50 odsto odredaba Zakona. Zato je predloženo donošenje novih zakona umjesto zakona o izmjenama i dopunama, s tim da su ostale odredbe zakona koji su na snazi identične odredbama predloženih zakona.

Po hitnom postupku utvrđeni su i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda RS, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u RS, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture RS,  te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS.

Razlog za donošenje ovih zakona je, takođe, uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u navedenim oblastima, a s ciljem poboljšanja materijalog položaja zaposlenih.

Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu, na način da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

Takođe, Vlada Republike Srpske utvrdila je, po hitnom postuku i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Sprske.

– Razlog za donošenje ovog zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u institucijama pravosuđa, osim plata nosilaca pravosudnih funkcija (sudija i tužilaca), a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih. Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM – navode iz Vlade RS.

(Srpska info)