CIJENE GORIVA U REPUBLICI SRPSKOJ I FBIH DOSTIGLE ISTORIJSKI MAKSIMUM :: Semberija INFO ::

 

CIJENE GORIVA U REPUBLICI SRPSKOJ I FBIH DOSTIGLE ISTORIJSKI MAKSIMUM


Cijene goriva i u Republici Srpskoj i Federaciji dostigle su istorijski maksimum! Trenutno, za jednu litru dizela treba izdvojiti oko 3,54 KM. Za benzin nešto manje - 3,50. Ali, tu nije kraj, kažu naftni distributeri, jer bismo uskoro litar goriva mogli plaćati četiri marke.

Da su cijene, već dostigle svoj maksimum - dokaz su potrošači koji rezervoare dopunjavaju za samo devet maraka.

Početkom prošle sedmice, cijene na pumpama - benzina i dizela, kretale su se od 3,37. Danas je evidentno poskupljenje od 15 do 20 pfeninga. Međutim, tu nije kraj.

Već sutra, od 14 časova litar goriva plaćaćemo oko 3,60 KM. Stručnjaci, upozoravaju da će cijene i u narednom periodu "divljati", te će uskoro dostići granicu od četiri marke za jedan litar. Gdje je kraj poskupljenju, niko se više ne usuđuje da prognozira, jer cijene više ne zavise od našeg tržišta.

- Ne mogu prognozirati, ali ako ovako nastavi, vrlo brzo će dostići četiri marke. A, sad da li su to, pošto su u pitanju velike geopolitičke igre, to zahtjeva dužu elaboraciju i vrlo moguće da će ići - rekao je direktor Krajina petrola Milovan Bajić.

Već danas kod pojedinih distributera u Federaciji - benzin i dizel iznose više od 3,70 KM. Njihovu cijenu, objašnjava Bajić, diktira vremenska odrednica uvoza - odnosno da li je roba uvezena nedavno, a samim tim i kupljena po većoj nabavnoj cijeni.

- Prema tome, sasvim sigurno, kada nabavna cijena bude 3,50, onda će prodaja biti veća - dodao je Bajić.

Ove cijene goriva su nepodnošljive, jasni su Banjalučani! Poručuju, ukoliko gorivo nastavi "divljati", prinuđeni smo na alternativu.

Sve je u nadležnosti institucija BiH, kaže premijer Srpske Radovan Višković. Ponovio je da Vlada ima rješenje, ali da se cijeli proces blokira u Sarajevu.

- Da je Srpska samostalna, već bi u martu imala ukinute akcize i diferenciranu stopu PDV-a - rekao je Višković.
Rekordne cijene goriva, nisu zaobišle ni druge zemlje u regionu! Pogođena je i Sjeverna Makedonija, koja je dugi niz godina, u odnosu na većinu država na prostoru nekadašnje Jugoslavije - imala najpoljovnije cijene. U Sloveniji, prije nekoliko dana, građani su se nakratko "susreli" i sa nestašicom dizela i benzina.

(RTRS)