NA UGALj SE ČEKA MJESECIMA :: Semberija INFO ::

 

NA UGALj SE ČEKA MJESECIMA


Stanje na domaćem tržištu energenata se ne smiruje, a nakon ogrevnog drveta i peleta, stanovnicima u BiH prijeti i nestašica uglja koji je poskupio i za više od 50 maraka po toni u odnosu na prošlu godinu, a nedostatku tog energenta kumovao je povećan izvoz.

U oglasima na internetu tona čuvenog uglja iz Banovića premašuje i 200 maraka, a prodavci koji su pristali da govore za “Glas” kažu da se na isporuku čeka i do tri mjeseca, te da uglja sigurno neće biti dovoljno za potrebe domaćeg stanovništva.

- Ima kupaca uprkos cijeni, ali se čeka jer uglja nema dovoljno. Prošle godine u rudniku Banovići uplata je bila 151 marku po toni, a ove je 181 KM. Sa druge strane, uplata u Đurđeviku lani je bila 162 KM po toni, a sada je 211 maraka. Nestašica nam prijeti zbog enormnog izvoza. Banovići su prodali Srbiji 100.000 tona uglja, potražnja je povećana i ko zna šta će biti - rekao je Suad Z. iz Banovića.

Dodao je da bi ograničavanje izvoza na određeni period stabilizovalo domaće tržište.

- Primjera radi, mi čekamo utovar i po 15 dana jer su prioritet kamioni iz drugih zemalja. Svi čekaju, i mi i naši kupci. Sada isporučujemo ugalj koji su građani uplatili još u februaru - kazao je ovaj prodavac uglja.

Da su zbog povećanog izvoza svi u BiH na mukama potvrđuje i trgovac Samir Duraković koji kaže da je situacija katastrofalna.

- Ugalj nikad skuplji nije bio. Već je tona dostigla 220 maraka što je za oko 50 maraka skuplje nego lani - kazao je Duraković.

Iako je danas tek prvi dan ljeta, građani masovno spremaju ogrev u strahu da će cijene još rasti i da će energenata biti sve manje kako se zima bude primicala.

Banjalučanka Smiljka P. kaže da godinama kupuje banovićku kocku i da ne pamti da je ikada ugalj bio skuplji.

- Nekada smo naručivali kamion krajem septembra da nam dovezu, a sad već razmišljam da naručim jer se čeka i po nekoliko mjeseci. Ko zna šta će još biti do zime - kazala je ova Banjalučanka. 

Prevoz

Prodavci uglja kažu da je u cijenu uglavnom uračunat i prevoz, pa zato cijena varira u zavisnosti od lokacije na koju voze ugalj.

- Prevoz se kreće i do 50 maraka u zavisnosti gdje vozimo - kažu prodavci uglja.

(Glas Srpske)