Na Dodikov zahtjev, posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske :: Semberija INFO ::

 

Na Dodikov zahtjev, posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske


U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Dodik je zatražio da se NSRS izjasni o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. juna.

Ovu odluku Dodik je proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Po Ustavu Bosne i Hercegovine, Narodna skupština RS razmatra Izjavu člana Predsjedništva BiH i ukoliko je potvrdi dvotrećinskom većinom, kako navode iz NSRS-a, osporena odluka Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

Velika Britanija je u aprilu ove godine objavila da uvodi sankcije Miloradu Dodiku, kao i predsjednici RS-a Željki Cvijanović. Prema obrazloženju britanske ambasade u BiH, razlog za sankcije je njihov pokušaj narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine.


BHRT