POLITIČARI ODUGOVLAČE DOK UIO KUKA: ČEKAJUĆI UVOĐENjE DIFERENCIRANE STOPE PDV U BIH :: Semberija INFO ::

 

POLITIČARI ODUGOVLAČE DOK UIO KUKA: ČEKAJUĆI UVOĐENjE DIFERENCIRANE STOPE PDV U BIH


Potrebno je minimalno šest mjeseci od dana usvajanja Zakona o PDV koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV u BiH, da sve bude spremno za njegovu primjenu.

Potvrdili su to za Srpskainfo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u srijedu usvojio Zakon o porezu na dodatu vrijednost. Zakon još nije u primjeni, jer nije usvojen u istom tekstu u kojem ga je usvojio Predstavnički dom Parlamenta BiH, pa je upućen komisiji na usaglašavanje teksta.
Zakon predviđa uvođenje stope PDV od 5 odsto, koja bi se primjenjivala za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Amandmanom je na usvojene izmjene Zakona zatraženo da se potpuno ukine PDV na osnovne životne namirnice.
Već je duže vrijeme poznat stav UIO BiH, u kojoj smatraju da nije vrijeme za uvođenje diferencirane stope PDV u BiH, kao i da se na ovaj način ne mogu rješavati socijalni problemi u zemlji.

– Uvođenje diferencirane stope PDV zahtijevalo bi dodatne napore Uprave za indirektno oporezivanje, nove troškove, dodatno obučavanje zaposlenih, što bi na kraju dovelo do konfuzije kod samih obveznika, složeniji postupak kontrole, što otvara brojne mogućnosti za poresku evaziju. Prilikom uvođenja više stopa oporezivanja rastu troškovi ubiranja i naplate poreza, poskupljuju operativni troškovi poreske administracije, knjigovođe su skuplje, obračun teži, komplikuje se cijeli postupak, jer UIO u slučaju uvođenja diferencirane poreske stope mora imati više službenika, što za posljedicu ima smanjenje prihoda od indirektnih poreza, te dolazi do poskupljenja proizvoda i usluga – poručili su iz UIO.

Među nekim od nedostataka uvođenja diferencirane stope, u praksi mnogih razvijenih zemalja, navode se i poreske prevare, što znači da bi UIO u slučaju uvođenja diferencirane poreske stope morala „preorijentisati“ svoje trenutne kontrolne aktivnosti upravo prema ovim djelatnostima, umjesto da se bavi kontrolama kod poreskih obveznika kod kojih je veći iznos poreza pod rizikom.

– Napominjemo da UIO ima ograničen broj ovlaštenih lica – inspektora, te bi bez dodatnog angažovanja, odnosno zapošljavanja novih izvršilaca, uvođenje diferencirane poreske stope dovelo do otežanog izvršavanja kontrolnih aktivnosti – tvrde u Upravi.

UIO je ostavljeno da odredi koji proizvodi će se obračunavati po stopi od 5%, odnosno 17 i 22%, te usvoji pravilnik, za šta je, naveli su, potrebno vrijeme. Kako sada procjenjuju, najmanje šest mjeseci.

(Srpska info)