PODIGNUT PRVI PRAVOSLAVNI HRAM NA KARIBIMA: POSVEĆEN CARU LAZARU I ALEKSANDRU NEVSKOM :: Semberija INFO ::

 

PODIGNUT PRVI PRAVOSLAVNI HRAM NA KARIBIMA: POSVEĆEN CARU LAZARU I ALEKSANDRU NEVSKOM


Hram je urađen po projektu Save Ristića po ugledu na Hercegovačku Gračanicu, ali sa kriptom koja je posvećena Caru Lazaru i Svetom Aleksandru Nevskom.

U Punta Kani u Dominikanskoj Republici podignut je jedan od hramova koji su, po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, planirani po celoj Južnoj Americi.

Hram je podignut za manje od godinu dana, a danas, na dan Svete trojice svi pravoslavni hrišćani okupili su se na služenju Svete liturgije u Hramu Hristovog preobraženja.

Urađen je po projektu Save Ristića po ugledu na Hercegovačku Gračanicu, ali sa kriptom koja je posvećena Caru Lazaru i Svetom Aleksandru Nevskom. Već je urađena jedinstvena ikona gde dva Svetitelja drže u rukama Hercegovačku Gračanicu i stoje na Dominikanskom ostrvu.

- Ovakva ikona je simbol jedinstva pravoslavnih slovenskih naroda, i ova dva velika svetitelja i simbol misije na ovome delu sveta, koji će na taj način stalno da nas napominju da svedočimo istinu pravoslavlja - kazao je za IN4S osnivač parohije po blagolsovu blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, arhimandrit dr Evstatije Miloš Azdejković.

Otac Evstatije je osnovao i parohije u Panami i na San Martinu, pored Venecuele gde je organizovao i fondaciju koja se bavi humanitarnim radom, gde napuštena deca dobijaju krov nad glavom. Takođe radove i izgradnju organizuje sa ljudima dobrotvorima i priložnicima.

Posle dobijanja zemljišta od gospodina Ilića, Mitropolitov blagoslov je bio da se prenese duh kosovskog zaveta, ali i glamur i savrštenstvo pravoslavne arhitekture, te savršenstva i lepote bogosluženja. Hram radi građevinska firma iz Dominikanske republike JVR Construcsiones, a radove nadgleda IDEA kompanija takođe iz te zemlje.

Kako kaže otac Evstatije, neki su se pitali kome se radi hram, ali "već danas smo se pitali zašto i veći nisu počeli da prave".

- Sve je, naravno, u vezi sa blagoslovom i čudom Božjim, kako se i ovo do sad izgradilo. Dobrotvore i priložnike sada nećemo pominjati da nekoga ne zaboravimo, ali ćemo to objaviti kad bude vreme, ako Bog da. Samo moram da kažem da, osim naših Srba i drugih pravoslavih iz Rusije, Ukrajine, itd., koji pomažu, ima nekoliko inostranih, ali i jedan musliman koji je zbilja od srca pomogao i to ne malom sumom novca. Neka im svima Bog vrati milion puta više kroz blagoslov i zdravlje, neka ih prosvetli na putu spasenja i da im Duha utešitelja - kaže otac Evstahije.

On je izrazio nadu da će taj hram, jedinstveni i prvi pravoslavni hram na Karibima, biti svima na spasenje duše i blagoslov što kroz učešće u Bogosluženjima, što svojim izgledom i lepotom.

- Verujem da ćemo uspeti da svedočimo svima parvoslavnu veru, kulturu i filozofiju uzvišenog života, svima onima koju budu ulazili u njega ili prolazili pored njega, pošto se gradi u srcu turističke destinacije - dodaje.
On je naglasio da je "danas u ovom teškom vremenu Srpska Crkva stub i svetionik pravoslavlja u svetu, naročito gde su prisutna braća iz Rusije i Ukrajine".

- Mi smo tu kao uteha i faktor pomirenja, ali da naglasim i za druge, na primer, domaće Dominikance koje smo krstili i osećaju blagoslov pravoslavlja. Moram da napomenem da se zaista onaj sukob na političkoj teritoriji, ovde na Crkvenoj i duhovnoj prevazišao, hvala Bogu. Takođe da napomenem, da su radnici, građevinari, dok rade hram, u čudu svako jutro kad dođu na posao i vide šta su do sad uradili. Svaki od njih pita da li će moći da dolazi na bogosluženja jer je hram sam po sebi blagosloven i osećaju blagodat da rade i izgrađuju volju Božiju, a nikad nisu čuli za pravoslavlje - kaže otac Evstatije.

Ističe da se "nada da će verni narod poslati donacije za završetak radova na prvom pravoslavnom Hramu na Karibima koji će nas sve vezati za večnost u kojoj će nas Gospod preko ovog istog hrama i prepoznati".

(Telegraf.rs)