Sukob u Ukrajini: Ruske snage potisnule ukrajinske trupe iz centra Severodonjecka :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Ruske snage potisnule ukrajinske trupe iz centra Severodonjecka


Фото - Танјуг / АП

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini upao je u 110. dan. Severodonjeck je i dalje epicentar velikih borbi za kontrolu ukrajinskog regiona Donbas, a ruska vojska je osvojila veći dio grada.


11.55 Uništeno zapadno oružje u oblasti Udačnoje

Ruske trupe su preciznim projektilima dugog dometa uništile veliku pošiljku zapadnog oružja u blizini željezničke stanice Udačnoje u Donjeckoj Narodnoj Republici /DNR/, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.
"Visokoprecizne rakete sa vazdušnim lansiranjem uništile su veliku količinu naoružanja i vojne opreme u rejonu željezničke stanice Udačnoje DNR", rekao je Konašenkov.

On je naveo da je riječ o oružju i opremi koje je isporučio Zapad, uključujući SAD i Evropu ukrajinskim nacionalistima.

Takođe, uništene su dvije baterije višecjevnih raketnih sistema u rejonima Progres Harkovske oblasti i Volčejarovka Luganske Narodne Republike.

Konašenkov je napomenuo da su ruski protivvazdušni sistemi odbrane oborili osam ukrajinskih dronova u protekla 24 časa.

"Ruski protivvazdušni sistemi oborili su osam ukrajinskih bespilotnih letjelica u rejonima Ševčenkovo, Kostromka u Nikolajevskoj oblasti, Balakleja, Borodojarskoje u Harkovskoj oblasti, Staromihajlovka, Smoljaninovo i Popasna", precizirao je Konašenkov.

On je dodao da je među oborenim dronovima i jedan "bajraktar TB-2" u Luganskoj oblasti.

11.43 Basurin:Ukrajinske snage ili da se predaju, ili da poginu

Ukrajinske snage bezbjednosti su blokirane u Severodonjecku i imaju dve opcije - ili da slijede primjer svojih kolega i predaju se, ili da poginu, rekao je danas zamjenik načelnika Odjeljenja narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Eduard Basirun.

Prema njegovim riječima, u nedjelju su vojnici Oružanih snaga Ukrajine digli u vazduh posljednji most koji je povezivao Severodonjeck sa Lisičanskom i sada ne mogu da napuste grad, prenosi agencija RIA Novosti.

"Te ukrajinske vojne jedinice koje su tu, ostale su tu zauvijek. Imaju dvije opcije: ili da slijede primjer svojih kolega i da se predaju, ili da poginu. Nemaju treću opciju", rekao je Basurin.

RIA dodaje da se borbe nastavljaju na teritoriji fabrike "Azot", gdje "blokirani nacionalisti drže nekoliko stotina civila".

Ruska agencija navodi da je oslobođena skoro cijela teritorija samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) i da je Lisičansk posljednji veći grad koji još kontrolišu kijevske vlasti.

10.42 Ruske snage potisnule ukrajinske trupe iz centra Severodonjecka

Ruske snage nastavile su sa artiljerijskim napadom na Severodonjeck i potisnule su ukrajinske trupe iz centralnih četvrti grada, saopštio je danas na Fejsbuku Generalštab oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju, ruske snage su iz artiljerijskog oružja gađale položaje ukrajinskih snaga u oblastima oko Lisičanska, Severodonjecka i Toškivke, prenosi Ukrajinska pravda.

Na frontu u Harkovu, ruske snage su usmjerile napore na odbranu svojih pozicija i sprečavanje ukrajinskih trupa da dođu do ukrajinske granice sa Rusijom.

Na Donjeckom frontu, napori Rusije su usredsređeni na pokretanje ofanzive u cilju opkoljavanja ukrajinskih snaga u Severodonjecku i Lisičansku i na blokiranje puteva snabdevanja iz grada Bahmuta (glavni put snabdevanja Lisičansku i Severodonjecku koji je još uvek održiv), navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Rusija nastavlja da nadoknađuje svoje gubitke, a preko 80 komada vojne opreme je prebačeno u Kreminu i Starobilsk, uključujući tešku oklopnu opremu i artiljerijske sisteme.

9.52 - Gajdaj: Na udaru artiljerije dio Severodonjecka sa civilima

Industrijska zona Severodonjecka, gde se sklonilo oko 500 civila, pod udarom je ruske teške artiljerije, izjavio je danas regionalni guverner Serhij Gajdaj.

Guverner regiona Lugansk na istoku Ukrajine naveo je na „Fejsbuku“ da su ruske snage kontrolisale oko 70 odsto grada i da su borbe žestoke, prenio je Rojters.

9.48 - Podoljak objavio spisak oružja „potrebnog Ukrajini da okonča rat“

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, objavio je danas spisak naoružanja koje je, kako tvrdi, potrebno Ukrajini da bi okončala rat.

-Biću direktan - za okončanje rata treba nam teško naoružanje: 1.000 haubica kalibra 155 milimetra, 300 višecjevnih bacača (MLRS), 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova - naveo je Podoljak na „Tviteru“.

On je najavio da će u Briselu u srijedu, 15. juna, biti održan sastanak Kontakt-grupe ministara odbrane i da Ukrajina „čeka odluku“.

9.24- Njemačka isporučila Ukrajini oružje vrijedno 350 miliona evra

Njemačka je do sada isporučila Ukrajini oružje u vrijednosti 350,1 milion evra, proizilazi iz odgovora Ministarstva privrede i zaštite klime na upit poslanika ljevice Sevim Dagdelen.

Od prvog dana rata 24.februara do 1.juna, njemačka vlada dala je „zeleno svjetlo“ za isporuku oružja u vrijednosti  219,8 miliona evra, kao i zaštitnu opremu vrijednu od 85,2 miliona evra, navodi se u odgovoru koji je objavila agencija DPA.

Uz to, po pojednostavljenom postupku, dozvoljena je isporuka od 1. aprila oružja i opreme Bundesvera u vrijednosti od 45,1 miliona evra.

Državni sekretar Udo Filip u odgovoru Ministarstva ističe da se radi većinom o korišćenom materijalu Bundesvera.

Njemačka vlada se dva dana poslije invazije Rusije na Ukrajinu odlučila za isporuku naoružanja napadnutoj zemlji.

Od tada je isporučeno prije svega odbrambeno oružje, kao što su rakete za vazdušnu odbranu, protitenkovski bacači i slično.

Teško naoružanje, kao što su oklopna vozila je obećano, ali još nije isporučeno.

8.49 - Rusija pozdravlja posredničke pokušaje Vatikana

Rusija pozdravlja posredničke napore Vatikana u sukobu u Ukrajini i to što održava iskren i povjerljiv dijalog o nizu tema, izjavio je za RIA

Novosti direktor Prvog evropskog odjeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksej Paramonov.

-Vatikansko rukovodstvo je više puta izjavljivalo spremnost da pruži svaku moguću pomoć za postizanje mira i okončanje neprijateljstava u Ukrajini. Ove izjave su potvrđene u praksi. Održavamo otvoren i povjerljiv dijalog o nizu pitanja, prvenstveno vezanih za humanitarnu situaciju u Ukrajini - rekao je Paramonov.

Paramonov je naglasio da inicijative Vatikana mogu biti tražene pod određenim okolnostima.

-Na sve inicijative Vatikana i pape Franje koje mogu dovesti do mira u Evropi gledamo sa velikim poštovanjem i, naravno, mogu biti tražene ako se ispolje relevantni preduslovi - rekao je on.

8.35- Velika Britanija:Rusija će morati da juriša na rijeke da bi uspjela u Donbasu

Vojne operacije prelaska rijeka narednih mjeseci će najvjerovatnije odrediti tok rata u Ukrajini, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane.

U najnovijem izvještaju se navodi da je ključ u 90 kilometara dugačkom centralnom sektoru ruske linije razdvajanja u Donbasu, koji se nalazi zapadno od rijeke Severni Donjec.

Kako bi ostvarila uspjeh u trenutnoj operativnoj fazi u ofanzivi na Donbas, Rusija će morati „ili da napravi ambiciozne bočne akcije, ili da izvrši jurišne akcije preko rijeka“, prenio je „Gardijan“.

-Ukrajinske snage su često uspjevale da sruše mostove pre nego što su se povlačile, dok se Rusija bori da uspostavi složenu koordinaciju neophodnu za uspješne prelaske rijeka velikih razmjera pod vatro - navodi u izvještaju britansko ministarstvo odbrane.

6.36- Zelenski: Žestoke borbe za svaki metar Severodonjecka

Ukrajinski vojnici žestoko se bore za „svaki metar“ Severodonjecka, izjavio je noćas predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, u vreme kada su ruske snage uništile most preko rijeke, nakon čega su civili ostali samo sa jednim izlazom, javlja Rojters.

Severodonjeck je postao epicentar velikih borbi za kontrolu ukrajinskog regiona Donbas, a ruska vojska je osvojila veći dio grada.

-Ključan taktički cilj okupatora se nije promijenio: napadaju Severodonjeck, tamo se odigravaju jake borbe, bukvalno za svaki metar - rekao je Zelenski u video obraćanju.

On je dodao da „fotografija ranjenog 12-godišnjaka posle ruskog napada sada ostaje kao trajno lice Rusije“.

5.00 - AI:Dokazi o čestoj upotrebu kasetne municije u Harkovu

Dokazi potvrđuju rasprostranjenu upotrebu kasetne municije u Harkovu, na sjeveroistoku Ukrajine, gdje su od posledica neselektivnih ruskih granatiranja i korišćenja kasetne municije poginule stotine civila, navodi se u novom istraživanju Amnesti internešenela (AI).

AI tvrdi da su pronađeni dokazi da su ruske snage u više navrata koristile kasetne bombe 9N210/9N235, kao i rasprskavajuću municiju tj. rakete koje izbacuju manje mine koje eksplodiraju u vremenskim intervalima, prenosi BBC.


Agencije / Glas Srpske