AKCIZE OSTAJU NA ZAČELjU :: Semberija INFO ::

 

AKCIZE OSTAJU NA ZAČELjU


- O smanjenju poreza na dodatu vrijednost (PDV) ponovo će se iduće sedmice pričati u Sarajevu, a od najavljenog ukidanja akciza na naftne derivate nema ni traga ni glasa iako benzinske pumpe skoro svakodnevno mijenjaju cjenovnike pa pojedine litar goriva prodaju i za 3,50 maraka.
Skoro sve političke stranke u BiH bile su za smanjenje PDV-a, ali i za ukidanje akciza na gorivo. Te mjere političari su svakodnevno spominjali u februaru i martu i bili njihovi zagovornici te naglašavali da je potrebno izmijeniti zakone za to što prije kako bi se pomoglo stanovnicima usljed svakodnevnog rasta cijena osnovnih životnih namirnica i goriva. Međutim, u posljednje vrijeme o tim mjerama političari sve rjeđe pričaju, osim ako ih neko od novinara ne pita. Posebno niko od njih ne spominje više ukidanje akciza na gorivo. Tu tačku dnevnog reda niko ne stavlja ni na sjednice Predstavničkog i Doma naroda, niti se pojavljuje na sjednicama njihovih komisija.
S druge strane, na dnevnom redu sjednice Doma naroda, koja je zakazana za srijedu, su i izmjene Zakona o PDV-u u drugom čitanju, a koji je predložio SDS-ov poslanik Mirko Šarović. Ovim zakonom definisana je niža stopa od pet odsto na osnovne životne namirnice i viša od 22 odsto na luksuznu robu. Ta tačka dnevnog reda prošla je sjednicu Komisije za finansije i budžet, na kojoj nisu usvojeni amandmani iz Srpske da nulta stopa PDV-a bude na osnovne životne namirnice. Da li će se priča o smanjenju stope PDV-a konačno završiti u srijedu, niko ne može da prognozira.
- Ne očekujem da će vladajuća većina glasati za izmjene Zakona o PDV-u, ali vidjećemo u srijedu. Nikad se ne zna - rekla je poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mira Pekić.
Kada je riječ o ukidanju akciza na gorivo, Pekićeva navodi da se vlast u BiH sada prebacila na druge teme.
- Očigledno su se zabavili nekim drugim zadacima koji su pred njih postavljeni i niko više ne obraća pažnju na cijene osnovnih životnih namirnica i goriva koje svakodnevno rastu. Smatram da bi sve to trebalo ponovo vratiti u proceduru, naročito ukidanje akciza na gorivo, jer je to zakonsko rješenje lakše i sprovodljivo - rekla je “Glasu Srpske” Pekićeva i dodala da je jedan od zaključaka Narodne skupštine RS bio upravo da akcize na gorivo budu suspendovane na određeni vremenski period kako bi se pomoglo stanovnicima.
Pekićeva je dodala da sve ovo pokazuje da je problem rasta cijena goriva na začelju dnevnog reda vlasti u BiH.
Procedure
Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) ranije su naveli da je za ukidanje akciza na gorivo i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice potrebno ispuniti niz uslova.
- Potrebno je izmijeniti akcizne stope na naftu i naftne derivate u softveru koji prati uvozno carinjenje robe. Pored toga, mora se pobliže propisati kako postupiti sa zalihama koje će obveznici imati na dan primjene zakona. Za sve ovo potreban je minimalno mjesec. Kada je riječ o smanjenju PDV-a, tu su procedure još i komplikovanije i da bi sve tu uradili kako bi zakon bio sprovodljiv, potrebno je najmanje pola godine - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević.
 
(Glas Srpske)