TAČI ODBIJEN: OSTAJE IZA REŠETAKA :: Semberija INFO ::

 

TAČI ODBIJEN: OSTAJE IZA REŠETAKA


Sud za zločine OVK u Hagu odbio je zahtjev Hašima Tačija, optuženog za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, da bude pušten na privremenu slobodu.


Istovremeno, sud je pritvor u Ševeningenu za još dva mjeseca produžio i drugooptuženom Kadriju Veseljiju.

U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, sudija za prethodni postupak Nikola Giju zaključio je da i dalje postoji rizik da bi Tači pobjegao, opstruisao napredak u procesima pred sudom ili ponovio krivična djela nad osobama označenim kao protivnici OVK, uključujući svjedoke koji bi mogli pružiti dokaze ili je već zakazano njihovo pojavljivanje pred sudom.
Sudija Giju usvojio je time argumente tužilaštva, koje se protivilo zahtjevu odbrane da Tači bude pušten u kućni pritvor ili u jednu od "trećih zemalja" koje su bile spremne da ga prihvate. Rizik od Tačijevog potencijalnog bjekstva sada je veći nego prije njegovog hapšenja, zato što je saznao detalje optužnice i što mu je objelodanjena većina dokaza tužilaštva, utvrdio je sudija.

Visina kazne, uključujući i doživotnu, koja Tačiju prijeti, ako bude osuđen, takođe je faktor koji je sudija uzeo u obzir. Tačijev visoki položaj u OVK i na Kosovu, čiji je bio predsjednik, po odluci sudije Gijua, donio mu je široku mrežu pristalica, koji bi mu mogli pomoći da pobjegne.

Ta mreža može biti mobilisana u cilju opstruisanja napretka istrage tužilaštva i odvijanja procesa, naglasio je sudija Giju, ponavljajući nalaze iz prethodnih odluka o produžavanju pritvora Tačiju. Po sudiji, Tači je ranije pokušao i da utiče na svjedoke i osumnjičene koje je tužilaštvo pozivalo na saslušanje u Hag tako što im je omogućavao privilegije. Sudija Giju ponovo je naglasio da se te činjenice moraju posmatrati "u kontekstu opšte, već dobro utvrđene i tekuće klime uznemiravanja svjedoka i uplitanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK" na Kosovu.

Zbog čega je donijeta takva odluka?
Podsjećajući da su u srži optužnice zločini protiv osoba koje su bile označene kao protivnici OVK, sudija Giju je ocijenio da bi postoji rizik da bi Tači na slobodi mogao pokušati da ponovi krivično djelo tako što bi uznemiravao svjedoke ili uticao na njih. Uz konstataciju da nikakvi dodatni uslovi za privremeno oslobađanje ne bi mogli da umanje navedene rizike, sudija Giju odbio je zahtjev Tačijeve odbrane da sasluša predstavnike policije i dvije "treće zemlje" o spremnosti da sprovedu uslove koje bi sud nametnuo. Slično obrazloženje, sudija Giju dao je i za odbijanje Veseljijevog zahtjeva za privremeno oslobađanje.

Optužnica Tačija, Veseljija i saoptužene Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini. Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice, prenosi B92.

(Glas Srpske)