VEĆE CIJENE ENERGENATA “NAPUMPALE” CIJENU AUTOBUSKIH KARATA :: Semberija INFO ::

 

VEĆE CIJENE ENERGENATA “NAPUMPALE” CIJENU AUTOBUSKIH KARATA


Foto
Gorivo na benzinskim pumpama u Srpskoj ponovo je poskupilo, pa tako juče na pojedinim pumpama litar dizela košta 3,49 KM, odnosno do 20 feninga skuplje po litru u odnosu na početak sedmice.

Ovim se obistinjuju najave da će biti korekcija cijena naftnih derivata na teritoriji Srpske. U Udruženju distributera derivata FBiH kažu da su nabavne cijene naftnih derivata na berzi povećane što će opet preliti na domaće tržište.

Gorivo je osnovni trošak koji u normalnim uslovima učestvuje sa 30 – 40% svih troškova u radu, tako da je poskupljenje goriva izuzetno negativno uticalo na poslovanje svih preduzeća koja se bave javnim prevozom putnika – Goran Starčević, predsjednik Izvrsnog odbora Udruzenja saobracaja i veza Privredne komore RS

– Republičke i međunarodne linije su korigovane, zavisno od linija, od 10 do 25 i više odsto. Što se tiče lokalnog prevoza, pojedine lokalne zajednice su to poskupljenje određenim vidovima pomoći odložile, ali je to neminovno u narednom periodu – objasnio je Mladen Petrović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske.

Nisu u svim jedinicama lokalne samouprave poskupljenja ista i ona zavise upravo od učešća lokalnih zajednica. Činjenica je da i ta poskupljenja ne mogu nadomestiti kompletno povećanje troškova, jer pored činjenice da je gorivo poskupelo za više od 40% i svi ostali troškovi su značajno veći. Tako da su sve prognoze o održivosti javnog prevoza neizvesne – kazao je Petrović.

Istakao je da dodatan problem predstavlja i značajan odlazak vozača na rad u inostranstvo, jer povećanje plata koje se može ponuditi u javnom prevozu putnika nije ni približno konkurentno.

Goverći o tome kako su putnici reagovali na poskupljenja karata Starčević je istakao da su putnici uglavnom koreketni.
 
– Reakcije putnika su uglavnom korektne, jer su i putnici svesni koliko cena goriva direktno utiče na naš rad. Naravno, uvek ćete naći nezadovoljne, ali ako je sve drugo poskupelo zbog goriva, nema logike da cena prevoza, koja direktno zavisi od goriva ne poskupi – kazao je Starčević.
 
(Novosti)