Kreće trka za indekse javnih univerziteta u Srpskoj: Studij medicine na engleskom i u Banjaluci :: Semberija INFO ::

 

Kreće trka za indekse javnih univerziteta u Srpskoj: Studij medicine na engleskom i u Banjaluci


Trka za indekse u Srpskoj kreće za desetak dana, a Medicinski fakultet u Banjaluci, na kojem se tradicionalno traži mjesto više, od oktobra prvi put uvodi studij medicine na engleskom jeziku kako bi i stranim brucošima omogućili sticanje znanja za najhumaniji životni poziv.

Konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj godini na javnim visokoškolskim ustanovama u Srpskoj objavljen je danas u “Glasu Srpske”, a buduće brucoše čeka 4.418 indeksa. Univerzitet u Banjaluci na prvi ciklus studija planira da upiše 2.500 studenata, od čega na budžet 1.967 studenata, dok se njih 377 mogu upisati na samofinansiranje. Takođe, u planu je da se upiše 87 stranih državljana i 69 vanrednih studenata prvog ciklusa.

Najviše mjesta, kada je u pitanju Univerzitet u Banjaluci, nudi Medicinski fakultet i to 395, a dekan te visokoškolske ustanove Ranko Škrbić očekuje da će većina kvota biti popunjena u prvom upisnom roku.

- Najveći broj svršenih srednjoškolaca tradicionalno želi da nastavi školovanje na našem fakultetu i ustaljena je praksa da su to đaci sa najvišim prosjekom ocjena. I ove godine očekujemo navalu i popunu mjesta u prvom upisnom roku bar kada su u pitanju studijski programi medicine, farmacije i dentalne medicine - rekao je Škrbić. On je istakao da od ove akademske godine uvode studijski program medicina na engleskom jeziku za strane studente, te da i tu očekuju znatan broj kandidata.

- Na taj korak smo se odlučili jer imamo veliko interesovanje mladih iz Indije, Turske, Maroka, Italije. Pripreme su već gotove, imamo kompletan kadar za sprovođenje nastave na engleskom jeziku i plan je za ovu godinu da upišemo do 100 stranih studenata - kazao je Škrbić i dodao da su se na taj korak odlučili podstaknuti dobrim iskustvima Medicinskog fakulteta u Foči, koji je studij na engleskom uveo prije dvije godine. 

Tržište rada već duži niz godina vapi za stručnjacima IT sektora, zbog čega je veoma popularan indeks Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, na kojem mjesta ima za 226 brucoša, jednako kao i 2021/2022. godine.
- Očekujemo da i ovog ljeta ispunimo kvote. Smjer za računarstvo i informatiku je najpopularniji i mjesta ćemo popuniti najvjerovatnije u prvom roku, dok bi na druga dva smjera trebalo da bude mjesta i u avgustu - rekao je dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Zoran Đurić.

Dodao je da su potrebe tržišta rada za inženjerima mnogo veće od mogućnosti fakulteta za obrazovanje tih profila. 
- Fakultet je ograničen i prostorno i kadrovski, tako da uprkos velikom interesovanju i potrebama privrede nismo povećavali kvote. Veliki problem imamo sa zadržavanjem mladih, pametnih i ambicioznih na fakultetu jer su plate u privatnom sektoru, za nivo znanja koje ti mladi ljudi posjeduju, daleko veće od akademskih - kazao je Đurić.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu planira da upiše 1.693 brucoša, od čega na budžet 1.231 studenta. Najviše mjesta je na Filozofskom fakultetu u Palama i to 369, te na Medicinskom fakultetu u Foči, koji planira da upiše 250 svršenih srednjoškolaca na pet studijskih programa.

- Nadamo se da ćemo kao i svake godine popuniti kvote u prvom roku i tražiti proširenje liste. Plan je da upišemo 50 stranih studenata koji nastavu prate na engleskom jeziku, to će biti treća generacija. Prema najavama, vladaće veliko interesovanje i to su uglavnom mladi iz Indije, Bangladeša, Nepala, Italije - rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić

Prijemni ispit

Prijem dokumenata na visokoškolskim ustanovama na oba javna univerziteta trajaće od 20. do 24. juna, a prijemni ispit budući brucoši polagaće 27. i 28. juna. Svršeni srednjoškolci će 29. juna znati da li su uspjeli da se domognu željenog indeksa, dok je upis primljenih kandidata od 4. do 8. jula.      


Glas Srpske