UIO PRED BLOKADOM :: Semberija INFO ::

 

UIO PRED BLOKADOM


- Srpska će pokrenuti postupak prinudne naplate 30 miliona maraka sa računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) ako u iduća dva dana ne dobije toliko novca od te institucije po osnovu pravosnažne presude Suda BiH.

Rok za izvršenje presude je do sada pomjeran u više navrata, a posljednji do kada UIO treba da izmiri novac Srpskoj ističe za dva dana, odnosno 11. juna.

Iz Ministarstva finansija RS kazali su “Glasu Srpske” da će insistirati na prinudnoj naplati ako presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda ne bude realizovana do 11. juna.

- Insistiraćemo na prinudnoj naplati jer se neizvršenjem pravosnažnog sudskog rješenja stvara pravna nesigurnost, a Srpska trpi posljedice pravne nedorečenosti i komplikovanih odnosa u oblasti indirektnih poreza u BiH - podvukli su u Ministarstvu finansija.

Naglasili su da su u proteklom periodu iskorišćene sve sudske i vanparnične mogućnosti da bi bilo naplaćeno oko 30 miliona KM po osnovu pravosnažne sudske presude za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu.

- Srpska je u toku 2018. godine blokadom računa UIO uspjela naplatiti 4,7 miliona KM, dok ostatak sredstava i pored pravosnažne presude nije dobijen jer je Sud BiH donio rješenje kojim privremeno odgađa postupak izvršenja u septembru 2018. godine i u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje zaključno sa 11. junom - naglasili su u Ministarstvu finansija.

Podsjetili su da su zbog cjelokupne situacije bili i za postizanje vansudskog sporazuma o izmirenju obaveza sa Ministarstvom finansija FBiH, imajući u vidu činjenicu da je riječ o novcu koji je raspodjelom sredstava UIO pripao FBiH, a trebalo je Srpskoj.

- Međutim, Sporazum o izmirenju obaveza nikada nije potpisan - kazali su u Ministarstvu finansija.

Iz UIO, ali i Pravobranilaštva BiH, kao zakonskog zastupnika te institucije, juče nismo uspjeli dobiti informaciju da li će dug biti izmiren u iduća dva dana i šta će uraditi kada je riječ o tom pitanju.

Iz UIO ranije su podvukli da su više puta o ovom problemu informisali Upravni odbor te institucije i Savjet ministara BiH.

- Objasnili smo im kakve je sve probleme izazvalo prinudno izvršenje pomenute sudske presude. Tada su skinuta i 1,4 miliona maraka sa depozitnih računa. Na tim računima nalazio se novac građana i pravnih lica koja su polagala depozite prilikom uvoza automobila u BiH. Dakle, građani čekaju taj novac, a mi ga nemamo, jer je zaplijenjen - kazali su u UIO.

Zbog toga, kako su naveli i nakon četiri godine ne mogu ispuniti svoje obavezu i vratiti novac građanima i pravnim licima.

- Ljudi nas zovu svakodnevno i traže svoj novac nazad, a mi taj novac nemamo jer je on zaplijenjen - naglasili su u UIO.

Upravni odbor

Ovaj problem bio je često tema i na sjednicama članova Upravnog odbora UIO, koji čine i entitetski ministri finansija. Međutim, nijedan prijedlog za rješenje tog problema nije dobio saglasnost entitetskih ministara finansija.